Justera ljusstyrkan med en dimmer.

Hushållsel – allt om din elförbrukning i hemmet

Den elektriciteten som används av de boende i varje hem kallas för hushållsel. Det innebär att när du använder elektriska produkter eller maskiner i ditt hem, förbrukar du hushållsel. Om du är intresserad av att lära dig mer om vad hushållsel är och hur du kan minska elförbrukningen i ditt hem, finns det mer information här.

Vad är hushållsel?

När man vill använda elektriska apparater i sitt hem behöver bostaden vara ansluten till ett elnät som tillhandahålls av ett elbolag. Den elektricitet som används av de boende för att driva elektroniska produkter, vitvaror och belysning kallas för hushållsel.

I ett flerbostadshus är det vanligt att man skiljer på hushållsel och fastighetsel. Hushållsel är den elektricitet som förbrukas av de boende i sina egna lägenheter, medan fastighetsel omfattar elektricitet som används i gemensamma utrymmen som trapphus och tvättstugor. För att värma upp bostäderna och varmvattnet i flerbostadshus används oftast fjärrvärme. I en privat villa kan det dock förekomma elkostnader för uppvärmning, vilket inte räknas som hushållsel.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Vad är en normal elförbrukning?

Det är vanligt att normalförbrukningen av hushållsel kan skilja sig något beroende på olika faktorer. Här går vi igenom lite kort hur förbrukningen i genomsnitt ser ut för hushållsel i lägenhet och hushållsel i villa.

Elförbrukning av hushållsel i lägenhet

Statistiska centralbyrån, SCB,  har tagit fram olika kundprofiler för elförbrukning av hushållsel. Enligt den har en mindre lägenhet har en genomsnittlig energiförbrukning på cirka 2000 kWh per år och en större bostad använder ungefär 5000 kWh per år. Dessa standardvärden gäller för lägenheter som inte använder el för uppvärmning.

 • Förbrukning av hushållsel i lägenhet. En mindre lägenhet, 1–3 rum, förbrukar cirka 2 000 kWh hushållsel per år medan en större lägenhet, 3–5 rum eller större, kan förbruka upp till 5 000 kWh per år.
Elförbrukning av hushållsel i villa

En stor villa förbrukar i genomsnitt mellan 20000 och 25000 kWh energi per år. Om uppvärmningen sker med elvärme, kan detta resultera i en månatlig elräkning på cirka 3000-3500 kronor. Det kan verka som mycket pengar, men det motsvarar faktiskt bara ungefär en hundralapp per dag. Genom att känna till vad drar mest el i hemmet och använda dig av de tips vi gett här ovanför kan du sänka din elförbrukning och så även dina elkostnader betydligt.

 • Förbrukning av hushållsel i villa. En normalstor villa brukar energiförbrukning vara cirka 25 000 kWh per år varav cirka 20 000 kWh används för uppvärmning och varmvatten och cirka 5 000 kWh används för hushållsel.

Vill du ha hjälp att få ett mer energieffektivt hem är du välkommen att kontakta oss på Qlel för kostnadsfri rådgivning.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Vad ingår i hushållsel?

Hushållsel är den elektricitet som används för att driva olika elektroniska produkter i ett hem, såsom TV-apparater, musikanläggningar och datorer. Dessutom används hushållsel för att driva vitvaror som spis, kyl, frys, tvättmaskin, diskmaskin och mikrovågsugn. En annan viktig användning av hushållsel är för belysningen i hemmet. Om du har ett värmegolv så förbrukar det också hushållsel, men samtidigt kan du göra energibesparingar med hjälp av värmegolvet, vilket kan minska dina uppvärmningskostnader.

Detta ingår i hushållsel (bland annat)
 • Belysning
 • Golvvärme
 • TV
 • Högtalare
 • Dator
 •  Spis
 • Kyl
 • Frys
 • Tvättmaskin
 • Torktumlare
 • Diskmaskin
 • Mikrovågsugn

Minska din hushållsel

Om du bor i en lägenhet i ett flerbostadshus behöver du bara betala för hushållsel, medan villaägare måste betala både för hushållsel och för den elektricitet som används för att värma upp huset. Det finns flera saker du kan tänka på för att minska dina kostnader för hushållsel, även om besparingarna oftast är små. Om du istället vill minska kostnaderna för uppvärmningen av din fastighet finns det större möjligheter till besparingar. Läs gärna vår guide om hur du kan minska din elförbrukning för att få maximal effekt. Vi rekommenderar även att du blir medveten om vad som drar mest el i ditt hem. Det är en förutsättning för att använda din elektronik på ett smart och energieffektivt sätt.

Använda mindre hushållsel – konkreta tips
 • Byt ut gamla vitvaror som kyl, frys, spis, tvättmaskin eller diskmaskin mot energieffektiva modeller.
 • Samla ihop all smutstvätt och tvätta färre gånger per vecka.
 • Har du lite disk är det bättre att diska för hand än att köra halvtom diskmaskin.
 • Släck lampor i rum som ingen vistas i. Du bör även byta ut gamla lampor till LED-belysning.
 • Se till att frosta av din frys minst två–tre gånger per år. Torka samtidigt av baksidan av frysen.
 • Planera dina middagar dagen innan genom att tina mat i kylen istället för i mikrovågsugnen.
 • Se till att alltid stänga av TV och datorer så att de inte står i standby-läge (som drar el).