Installera hallbelysning – få fin belysning i hallen

Att installera hallbelysning som skapar rätt atmosfär och ett välkomnande ljus sätter tonen för ditt hem. Hallen är det första som du, din familj och dina gäster möts av så det är en mycket viktig detalj. Här guidar vi dig och förklarar allt du behöver veta om hallbelysning samt hur du kan anlita en elektriker för att installera din hallbelysning.

Välja belysning i hallen

Det är viktigt att välja rätt belysning i hallen av flera skäl. Först och främst är hallen det första intrycket besökare får när de kommer in i hemmet eller byggnaden. En väl upplyst hall ger en positiv första upplevelse och minskar risken för olyckor som att snubbla eller trampa på föremål. Dessutom påverkar belysningen stämningen och atmosfären i rummet, vilket kan skapa en välkomnande känsla och göra hallen till en inbjudande plats. Att välja rätt belysning är därför en kombination av praktiska och estetiska överväganden som kan förbättra både funktionalitet och atmosfär i hallen.

Taklampor för hallbelysning

Takbelysning är en populär ljuskälla för hallen eftersom taklampor ger en allmän belysning och det huvudsakliga ljuset som behövs. Valet av taklampa beror på hallens utseende och med rätt ljus kan man få rummet att verka större genom att placera ljuskällorna på rätt ställen!

Takkrona i hallen

Takkronor är vanligtvis placerade centralt i hallen och finns i många olika stilar och storlekar att välja mellan, antingen mer moderna eller traditionella varianter. Det finns också taklampor som är monterade direkt på taket, kallade plafonder.

Spotlights (spottar) i hallen

En alternativ taklampa är spotlights, som har blivit populära som hallbelysning på grund av deras flexibilitet. Ljuset kan riktas precis dit man vill ha det och specifika områden i rummet kan lysas upp. Spotlights möjliggör skapandet av en modern och välbelyst entré i hallen som är både praktisk och stilfull.

Pendellampa i hallen

Pendellampor är en typ av taklampa som kan användas i hallen. De hänger vanligtvis längre ner än takkronor och ger bra belysning i rummet samtidigt som de skapar en modern, snygg och elegant entré.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Installera hallbelysning

Man kan behöva anlita en elektriker för att installera hallbelysning i flera olika situationer. För det första, om det inte redan finns någon befintlig elektrisk anslutning för belysningen i hallen, kan en elektriker behövas för att dra kablar och installera lämpliga strömkällor. För att din hallbelysning ska installeras korrekt krävs att du anlitar en behörig elektriker, som oss på Qlel. Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning och prisförslag för att installera hallbelysning i ditt hem. Vi kan hjälpa dig i samband med att ni bygger nytt eller renoverar för att uppgradera er befintliga hallbelysning.

Populär belysning i hallen

Genom att blanda din primära hallbelysning med andra ljuskällor kan du skapa en mer mysig och inbjudande atmosfär i din hall. När du kombinerar olika ljuskällor i ditt hem kan du också få rummet att verka större och ljusare. Många väljer att använda olika typer av ljuskällor i hallen. Här nedanför tipsar vi om sju populära val av belysning i hallen.

 1. Taklampor: En taklampa är ett vanligt val för hallbelysning eftersom den ger allmän ljusstyrka över hela rummet. Det finns olika stilar och former att välja mellan, från enkel takarmatur till mer dekorativa alternativ.

 2. Vägglampor: Vägglampor kan installeras på väggarna i hallen för att ge både allmän belysning och rikta ljus mot specifika områden, som en konstverk eller en spegel.

 3. Inbyggda spotlights: Inbyggda spotlights är diskreta och kan användas för att belysa specifika områden i hallen, som en entrématta eller en garderob.

 4. Pendellampor: Pendellampor är hängande armaturer som kan skapa en elegant och modern atmosfär i hallen. De fungerar bra över en entrébänk eller ett bord om det finns tillräckligt med takhöjd.

 5. LED-listbelysning: LED-listbelysning kan monteras längs taklisten, golvlister eller under hyllor för att ge en subtil men effektiv belysning längs hallens konturer och kanter.

 6. Rörelseaktiverade lampor: Rörelseaktiverade lampor är praktiska för hallen eftersom de tänds automatiskt när någon närmar sig, vilket är användbart för att ge ljus när man kommer in i rummet.

 7. Smart belysningssystem: Smarta belysningssystem ger möjlighet till fjärrkontroll och programmering av belysningen via smartphone eller röststyrning. Detta kan vara praktiskt för att styra ljuset när du är utanför hemmet eller för att skapa olika ljusinställningar för olika tillfällen.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Belysning i hallen med dimmer

Belysning i hallen med dimmer innebär att ljusstyrkan kan justeras efter behov och önskemål. Med en dimmer installerad kan man enkelt reglera ljusnivån från full belysning till en mjukare eller mer dämpad atmosfär. Det ger flexibilitet och anpassningsbarhet, vilket är särskilt användbart i hallen där ljusbehovet kan variera beroende på aktivitet eller tid på dagen. Till exempel kan starkt ljus vara önskvärt när man letar efter något, medan en mer dämpad belysning kan skapa en mer välkomnande känsla när man tar emot gäster eller vid kvällstid. Att installera till hallbelysningen ger därmed både praktiska fördelar och möjligheten att skapa en mer bekväm och välkomnande atmosfär i hemmet.

Dimmer i hallen – 5 fördelar
 1. Anpassningsbarhet av ljusnivån: Med en dimmer kan ljusstyrkan justeras enkelt efter behov och stämning. Det gör det möjligt att ha starkt ljus när det behövs för funktionella uppgifter, som att hitta nycklar eller kläder, samt att sänka ljuset för att skapa en mer avslappnad atmosfär.

 2. Flexibilitet i användning: En dimmer ger möjlighet att anpassa belysningen för olika tillfällen och aktiviteter. Till exempel kan man ha starkare ljus under dagtid och dämpa ner det på kvällen för en mer inbjudande atmosfär.

 3. Energieffektivitet: Genom att kunna justera ljusstyrkan kan man också spara energi och minska elförbrukningen när full belysning inte behövs. Att använda en dimmer kan därmed bidra till att sänka elkostnaderna och minska miljöpåverkan.

 4. Skapar stämning och atmosfär: Med en dimmer kan man skapa olika ljusinställningar för att passa olika stämningar och tillfällen. Det kan bidra till att skapa en välkomnande och trivsam atmosfär i hallen, vilket är särskilt viktigt eftersom hallen är det första intrycket besökare får när de kommer in i hemmet.

 5. Förlänger lampornas livslängd: Att köra lamporna på lägre ljusstyrka med en dimmer kan också bidra till att förlänga deras livslängd genom att minska slitaget och värmeutvecklingen.

Anlita elektriker för hallbelysning

Att anlita en behörig elektriker för att installera hallbelysning är av yttersta vikt av flera avgörande skäl. För det första innebär elektrisk installation en betydande risk om den inte utförs korrekt. Elektriker är utbildade och certifierade för att utföra sådana uppgifter och har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att säkerställa att installationen uppfyller alla säkerhetsföreskrifter och byggnormer. Detta minskar risken för elfel och olyckor som kan uppstå vid felaktig installation av hallbelysning. Kontakta oss på Qlel för kostnadsfri rådgivning och prisförslag för att installera hallbelysning. Vi kan hjälpa dig i samband med att ni bygger nytt eller renoverar för att uppgradera er befintliga hallbelysning.