Planera ditt RUT-avdrag för 2024 när det höjs.

ROT-avdrag 2024 – allt du behöver veta

ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och är en förkortning som används för att beskriva olika typer av bygg- och renoveringsarbeten i hemmet. För att kunna dra nytta av rotavdraget, en skattereduktion som erbjuds av Skatteverket, finns det vissa krav som måste uppfyllas. Från och med den 1 juli 2024 kommer taket för ROT-avdraget att höjas till 75 000 kronor per år, vilket ger möjlighet att dra av en större summa pengar. Här går vi igenom allt du måste veta om ROT-avdraget.

ROT-avdraget omges av vissa regler. För att få förmånen av rotavdraget måste arbetet utföras av en registrerad och godkänd entreprenör och det måste vara arbete som räknas till ROT, såsom renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden. Vi går igenom alla tjänster som berättigar rotavdrag längre ner i texten. Men vi börjar med vad ROT-avdrag är.

Vad är ROT-avdrag?

ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och är en förkortning som används för att beskriva olika typer av bygg- och renoveringsarbeten (inklusive el) i hemmet. För dig som nyttjar rotavdrag är det är en form av skattereduktion som är tillgänglig för privatpersoner att utnyttja. Målet är att du ska kunna dra av skatt för arbete som utförs i ditt hem.

Vad betyder ROT?

ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och är en förkortning som används för att beskriva olika typer av bygg- och renoveringsarbeten i hemmet. I dagligt tal refererar ROT till skatteavdraget om 30% av arbetskostnaden.

Hur mycket är ROT-avdraget?

Du får som mest dra av 30 % av arbetskostnaden för din renovering, ombyggnad eller tillbyggnad. Hur stort avdrag (i kronor och ören) du har rätt till beror på hur mycket du betalat i skatt under året. Det maximala beloppet för hur mycket rotavdrag du får göra är 50.000 kronor, men från och med 1 juli 2024 höjs det beloppet tillfälligt till 75.000 kronor.

 • Max ROT-avdrag 2024: 75.000 kronor (efter 1 juli, innan det gäller 50.000 kronor)

Hur mycket ROT har jag kvar?

Eftersom du inte behöver använda allt rotavdrag vid ett och samma tillfälle är det inte konstigt att man frågar sig hur mycket rot-avdrag man har kvar. Därför kan vi glädjande berätta att du kan klicka dig in på Skatteverkets hemsida, logga in med mobilt Bank-ID och direkt se hur mycket ROT-avdrag, RUT-avdrag eller Grönt teknik-avdrag du har kvar för året.

Hur fungerar ROT-avdrag?

Rotavdraget ger dig möjlighet att dra av upp till 30% av arbetskostnaderna för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av din bostad. Genom att ansöka om rotavdrag kan du få upp till 50.000 kr per år i avdrag (från och med 1 juli 2024 höjs det tillfälligt till 75.000 kr). Rent praktiskt så funkar ROT-avdraget så här:

När du anställer ett företag för att utföra tjänster inom renovering, ombyggnad och tillbyggnad drar de av ROT-avdraget direkt på fakturan. Efter att arbetet är klart och du har betalat så kan företaget ansöka om utbetalning för ROT-avdraget från Skatteverket. För att göra detta behöver företaget information från dig, såsom personnummer för de personer som avdraget ska gälla, fastighetsbeteckning och om det är en bostadsrätt, organisationsnummer för bostadsrättsföreningen och ditt lägenhetsnummer. Du kommer sedan att få en bekräftelse från Skatteverket att ROT-avdraget har genomförts.

Vilka tjänster ingår i ROT-avdrag?

Här nedanför listar vi vilka tjänster som berättigar rotavdrag. Många gånger är dessa benämningar ganska breda, så är du osäker rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket innan du påbörjar din renovering, för att vara på den säkra sidan.

 • El
 • Takarbete
 • Byggarbete
 • VVS-arbete
 • Rengöring 
 • Glas och plåt
 • Gröna Teknik
 • Murning och sotning
 • Målning & tapetsering

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

När kan ROT-avdrag nekas?

 • Företag är inte berättigade till rotavdrag.
 • Kooperativa hyresrätter är inte berättigade till rotavdrag.
 • Rotavdrag kan inte göras om arbetet utförs av en närstående.
 • Rotavdrag kan inte göras om bostaden hyrs ut under arbetets tid.

Vem har rätt till ROT-avdrag?

För att vara berättigad ROT-avdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad behöver man uppfylla vissa kriterier. Här nedanför listar vi vad man måste uppfylla som privatperson för att ha rätt till ROT-avdrag.

 • För att få rotavdrag måste personen vara över 18 år och betala skatt i Sverige för 90% av sin inkomst.
 • Arbetet måste vara av en sådan karaktär att det ger rätt till rotavdrag.
 • Både kunden och utföraren har ansvar för att säkerställa att arbetet uppfyller kraven för rotavdrag.
 • Betalningen för arbetet måste ske före årsskiftet för att avdraget ska kunna tas med i nästa års deklaration.
 • Personen måste ha rotavdrag kvar att utnyttja och äga eller bo på hel- eller deltid i fastigheten där arbetet utförs för att ha rätt till rotavdrag.
 • Rotavdrag för småhus som är yngre än fem år kräver att arbetet syftar till att återställa huset till dess ursprungliga skick.
 • Rotavdrag för bostadsrätt gäller endast arbete inom bostadens väggar. Kunden måste ge utföraren fastighetsbeteckning eller organisationsnummer för bostadsrättsföreningen samt lägenhetsnummer, beroende på bostadsform.
 • Rotavdraget är endast tillgängligt för småhus som inte är äldre än fem år. Arbetet måste ha syftat till att återställa huset till dess ursprungliga skick för att vara berättigat till rotavdrag.

ROT-avdrag som pensionär

Vad gäller angående rotavdrag för pensionärer? Det ska vi förklara nu! Som pensionär har du rätt att ansöka om ROT-avdrag så länge du betalar skatt. Du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden, med ett högsta belopp på 50 000 kronor per år. Från och med den 1 juli 2024 kommer taket för ROT-avdraget att höjas till 75 000 kronor per år, vilket ger möjlighet att dra av en större summa pengar.  Både rut- och rotavdrag räknas in i den totala årliga summan. Maxbeloppet du kan dra nytta av med rotavdraget påverkas av hur hög din pension är och kommunalskatten i din bostadsort. Skatteavdraget beror på hur mycket du betalar i skatt och kan aldrig vara högre än din bestämda skattesats.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Rotavdraget höjs 2024 – så fungerar det framåt

Idag finns det en gräns på 50 000 kronor för rotavdraget. Men regeringen har nu beslutat att tillfälligt höja rotavdraget till 75 000 kronor per person och år från och med 2024. Syftet är att främja fler renoveringar och öka sysselsättningen inom en bransch som behöver stöd. Höjningen äger rum den 1 juli 2024.

Tillfälligt höjt ROT-avdrag 2024

 • ROT-avdraget höjs tillfälligt från 50.000 till 75.000 kronor.
 • Regeringen vill uppmuntra till mer renovering genom att öka rotavdraget.
 • Höjningen sker 1 juli 2024 och gäller samma berättigade ROT-tjänster som tidigare.

Separerat tak för ROT och RUT

Tidigare har rotavdrag och rutavdrag räknats samman, men enligt de nya reglerna kommer de att hållas separata. Det innebär att varje person kan göra rotavdrag för upp till 75 000 kronor och rutavdrag för samma belopp. Syftet med detta är att undvika konkurrens mellan rot- och rutavdraget.

När höjs ROT-avdraget 2024?

Från och med den 1 juli 2024 kommer rotavdraget tillfälligt att höjas till 75.000 kronor. Fram till dess är det fortsatt 50.000 kronor i ROT-avdrag som gäller för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. 

Hur mycket får man i ROT 2024?

Du får som mest dra av 30 % av arbetskostnaden. Hur stort avdrag (i kronor och ören) du har rätt till beror på hur mycket du betalat i skatt under året. Det maximala beloppet för hur mycket rotavdrag du får göra är 50.000 kronor, men från och med 1 juli 2024 höjs det beloppet tillfälligt till 75.000 kronor.

Hur funkar rotavdrag? Vanliga frågor & svar

Här nedanför listar vi några av de vanligaste frågorna om hur ROT-avdrag funkar och besvarar dem. Hittar du inte svar på din fråga om rotavdrag så rekommenderar vi att du vänder dig direkt till Skatteverket. De kan definitivt svara på den.
 
Hur räknar man ut ROT-avdraget?
ROT-avdraget utgör 30% av arbetskostnaden. För att beräkna ROT-avdraget multiplicerar du arbetskostnaden inklusive moms med 0,3. Detta ger dig beloppet för ROT-avdraget för projektet. Skatteverket täcker detta belopp och du kan dra av det från arbetskostnaden.
 
Är rotavdrag olika beroende på bostadstyp?
Ja, rätten till rotavdrag ser olika ut för bostadsrätt, ägarlägenhet och småhus.
 
 • Bostadsrätt: En bostadsrätt ger dig rätten att använda en bostad i en bostadsrättsförening, till exempel en lägenhet eller ett radhus. För att vara berättigad till rotavdrag måste arbetet utföras inom bostaden och du som ägare måste ha ansvar för underhåll. Skattereduktion ges endast för om- eller tillbyggnad när bostaden är färdigställd.
 • Ägarlägenhet: I Sverige är ägarlägenheter inte så vanliga som i andra länder, med bara cirka 2 000 sådana bostäder. En ägarlägenhet innebär att du äger en del av ett flerbostadshus, liknande ett radhus. För att kunna få rotavdrag måste arbetet utföras på den del av fastigheten som du äger, inklusive eventuella utbyggnader som balkonger. Skattereduktion för om- eller tillbyggnad ges endast när bostaden är helt färdigställd.
 • Småhus (villa): Om du äger ett småhus, som en villa, radhus eller fritidshus, måste arbetet utföras antingen i bostaden eller på tomten för att du ska kunna få rotavdrag. För småhus som är yngre än fem år kan du endast få skattereduktion om syftet med arbetet är att återställa byggnaden till dess ursprungliga skick.
Hur mycket måste jag betala i skatt för att få rotavdrag?

Om du inte betalar skatt kan du inte få skattereduktion. För att kunna få rotavdrag måste du ha en viss inkomst och ha betalat en viss summa skatt. För att få det maximala rotavdraget på 50 000 kronor brukar en inkomst på minst 25 000 kronor per månad vara en riktlinje, men det finns ingen exakt siffra. Även lägre inkomster och skatteinbetalningar kan delvis ge dig rätt till rotavdrag, men inte till det fulla beloppet.

Får jag rotavdrag för sommarstuga / fritidshus?

För att kunna använda rotavdraget måste du äga och bo permanent eller ibland i bostaden. Bostaden måste vara inredd och rustad för boende för att kvalificera som en bostad. När det gäller sommarstuga och fritidshus kan du också använda rotavdraget för att göra renoveringar och andra åtgärder, precis som på din permanentbostad.

Kan pensionärer göra ROT-avdrag?

Rotavdrag är tillgängligt för alla skattebetalare, inklusive pensionärer. Din pension och möjligheten till skatteavdrag påverkas av kommunalskatten i din kommun. Maxbeloppet för rotavdrag är 50.00 kronor (fram till 1 juli 2024 då det tillfälligt höjs till 75.000 kronor) per år, och avdraget kan vara högst 30 % av arbetskostnaden.

När har jag inte rätt att göra rotavdrag?

Rotavdrag kan inte göras om din bostad är hyrd, uthyrd eller icke-färdigbyggd. Skatteavdrag är inte heller tillåtna om bostaden är mindre än fem år gammal när du planerar att bygga nytt, bygga om, reparera eller renovera.

Hur mycket behöver arbetskostnaden vara för att få fullt ROT-avdrag?

För att kunna utnyttja hela ROT-avdraget på 50 000 kr per person måste arbetskostnaden vara minst 166 667 kr per person. Detta beror på att 30 % av 166 667 kr motsvarar det maximala beloppet för ROT-avdrag per person och år, vilket är 50 000 kr. För att använda ROT-avdraget för två personer, det vill säga 100 000 kr, måste arbetskostnaden vara dubbelt så hög. När ROT-avdraget tillfälligt höjs till 75 000 kr under 2024 innebär det att arbetskostnaden måste vara 250 000 kr för att kunna utnyttja hela 75 000 kr i ROT-avdrag.

Hur mycket måste man tjäna för att få ROT-avdrag?

För att kunna få ROT-avdraget måste du ha betalat tillräckligt med skatt under året. Hur mycket du behöver tjäna för att kunna dra av hela ROT-avdraget beror på flera faktorer, men för Stockholmsbor är det ungefär 32 500 kr i bruttolön per månad som krävs för att göra fulla skatteavdraget på 50 000 kr. Om du har tjänat mindre kan du fortfarande göra ROT-avdrag, men inte hela 50 000 kr. Skatteverket har en kalkylator där du kan räkna ut ditt utrymme för ROT-avdrag.

Hur får man rotavdrag?

För att kunna dra nytta av ROT-avdraget måste du uppfylla kraven och ha betalat tillräckligt med skatt för att kunna göra avdraget. Sedan behöver du bara meddela det företag du anlitar för hantverkstjänsterna, så kommer de att dra av ROT-avdraget direkt på fakturan och sköta ansökan till Skatteverket.

Hur fungerar ansökan om ROT-avdrag?

När du anställer ett företag drar de av ROT-avdraget direkt på fakturan. Efter att arbetet är klart och du har betalat, ansöker företaget om utbetalning för ROT-avdraget från Skatteverket. För att göra detta behöver företaget information från dig, såsom personnummer för de personer som avdraget ska gälla, fastighetsbeteckning och om det är en bostadsrätt, organisationsnummer för bostadsrättsföreningen och ditt lägenhetsnummer. Du kommer sedan att få en bekräftelse från Skatteverket att ROT-avdraget har genomförts.

Får man ROT-avdrag för nybyggda hus?

Nej. ROT-avdrag kan inte användas för nybyggda hus förrän de har varit 5 år gamla. Detta är känt som “femårsregeln”.

Kan man dela upp ROT-avdraget under året?

Ja, det är möjligt att använda ROT-avdraget i flera omgångar under året, vilket innebär att du inte behöver använda hela summan vid en enda tidpunkt.

Vem har ansvar för att villkoren för ROT-avdrag är uppfyllda?

Som beställare av en tjänst är det ditt ansvar att se till att alla villkor för ROT-avdraget är uppfyllda. Om villkoren inte är uppfyllda eller om du inte har tillräckligt med ROT-avdrag kvar, måste du själv betala ROT-avdragsdelen till företaget.

Hur fungerar ROT-avdrag när man är flera ägare?

ROT-avdraget kan vara upp till 50 000 kr per person, eller tillfälligt 75 000 kr per person fram till 2024. Om det finns flera ägare till fastigheten kan alla använda sina ROT-avdrag. Till exempel kan 100 000 kr (2 * 50 000 kr) användas som ROT-avdrag per år om det finns två ägare.

Behöver man bo i bostaden för att få ROT-avdrag?

För att kunna göra ROT-avdrag måste du äga eller vara delägare i bostaden och även bo i den heltid eller delvis. Du kan dock ha flera bostäder, som en extra bostad eller fritidshus, och göra ROT-avdrag på dem om du bor i dem ibland. Det är viktigt att komma ihåg att ROT-avdraget är personligt och inte per fastighet. Det innebär att det maximala beloppet fortfarande är 50 000 kr per år och person (fram till 1 juli 2024 då det tillfälligt höja till 75.000 kronor) även om det fördelas på flera bostäder.