Tips för att maximera räckvidden med elbil.

Maximera räckvidden med elbil – 10 effektiva tips

Det finns många fördelar med att köra elbil istället för konventionella fordon med diesel eller bensinmotorer. En av anledningarna till att du har skaffat, eller funderar på att skaffa, en elbil kanske är den ekonomiska aspekten. Om du pendlar långa sträckor kan en elbil verkligen hjälpa till att spara pengar i hushållet, men också om du kör korta sträckor. Vi har listat våra bästa tips på hur man maximerar räckvidden med elbil och så minskar elförbrukningen när man kör elbil.

Kör längre med elbil – 10 tips som ökar körlängden

Räckvidden för elbilar är en fråga högt upp på dagordningen för de idag har en elbil och de som tänker att de borde köpa en. Det är inte ovanligt att man drabbas av räckviddsångest och är osäker på distansen. Därför tänkte vi att vi här listar de tips som vi vet funkar för att maximera räckvidden med elbil. Trevlig läsning – och inte minst körning!

1. Accelerera lugnt och försiktigt

Det kan vara roligt att utnyttja elbilens kraft vid rödljuset, men det är mindre fördelaktigt för batteriets livslängd och däckens slitstyrka. Genom att köra lite lugnare kan du öka körsträckan per laddning och minska slitage på bilens rörliga delar. En annan fördel är att du bidrar till minskade partikelutsläpp genom att minska däckslitage.

2. Håll en optimal hastighet

Det är inte värt att köra för fort, oavsett vilken bil du kör. Luftmotaståndet ökar exponentiellt med hastigheten, så det är bäst att hålla sig till hastighetsgränserna för att spara både räckvidd och energi. Den lägsta energiförbrukningen för en elbil är mellan 20-55 km/t, men det är först över 90 km/t som energiförbrukningen ökar betydligt. Om du kan hålla dig under 90 km/t kan du öka din räckvidd med många kilometer.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

3. Rekupera (ladda) vid inbromsning

Det är en bra idé att försöka köra så långt som möjligt utan att använda bromspedalen för att dra nytta av bilens regenerativa laddningsfunktion. Genom att göra det kan du använda rörelseenergin när bilens hastighet minskar och omvandla den till elektricitet som laddar bilens batterier istället för att förlora den som värme genom bromsbeläggen. Tänk på att planera din körning så att du har tillräckligt med avstånd till bilen framför och undvik att hamna i situationer där du behöver bromsa plötsligt. Men kom ihåg att alltid använda bromsarna när det behövs!

4. Stäng av klimatanläggning (AC)

Bilens klimatanläggning kan vara mycket energikrävande, särskilt när det är mycket kallt eller extremt varmt ute. Genom att använda den sparsamt (eller inte allt om det är möjligt) så kan du öka elbilens räckvidd avsevärt.

5. Prioritera att köra på landsvägar

Många människor väljer vanligtvis motorvägar för sina resor, men landsvägar har också mycket att erbjuda. De kan ge dig vackra vyer och en inspirerande körupplevelse. Om du planerar att hålla dig till hastighetsgränsen på 90 km/h kan landsvägar vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ för din resa. Dessutom kan du få chansen att upptäcka något nytt och spännande längs vägen!

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

6. Minska onödig vikt

Det är bra att rensa ut onödiga saker från bilen regelbundet. När bilen är tyngre måste motorn arbeta hårdare för att ta dig dit du ska. Detta kan påverka elbilens räckvidd negativt och du kan behöva stanna oftare för att ladda.

7. Parkera i garage (eller förvärm)

När du börjar din resa genom att värma upp både bilen och batteripaketet, minskar räckvidden drastiskt direkt. Det är bäst om bilen har fått stå i ett varmt garage, men om du inte har den möjligheten och istället parkerar vid din laddbox utomhus, är det en bra idé att förvärma bilen innan du ger dig iväg. Ju kallare det är ute, desto viktigare är det.

8. Välj rätt körläge på din elbil

Att välja Eco-läge när du kör på landsväg påverkar inte alltid räckvidden mycket, men det beror på bilen du kör. Ibland anpassas klimatanläggningen, annars handlar det mest om att begränsa maxeffekten i bilen. Du kan oftast se direkt i bilens uppskattade räckvidd hur mycket du kan spara genom att välja ett specifikt körläge istället för ett annat.

9. Kontrollera trycket i däcken

Cirka 14 procent av bilisterna i Sverige kör med för lågt däcktryck. Genom att regelbundet kontrollera däcktrycket kan du minska slitaget på dina däck och samtidigt minska bränsleförbrukningen när du kör. Däcktrycket påverkar även fordonets köregenskaper, särskilt vid snabba undanmanövrar. Ta en minut då och då för att se till att däcktrycket är korrekt – inga ursäkter!

10. Ta hand om din elbil korrekt

Ett batteri som är i gott skick kommer att hålla längre och ge dig mer kraft per laddning under en lång tid framöver. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för att bäst ta hand om och ladda ditt batteri. Det är även viktigt att du har rätt förutsättningar att ladda hemma. Genom att installera en laddbox hemma, istället för att ladda direkt i ett eluttag, får du optimala förutsättningar att ta hand om din elbil och ditt batteri på rätt sätt.