Altanbelysning – allt om att installera utebelysning

Det är viktigt att ha belysning på sin altan som både är funktionell och skapar en trevlig atmosfär. Genom att lysa upp altanen med altanbelysning kan du njuta av sensommarens kvällar trots att det blir mörkare tidigare. Det finns olika sätt att skapa stämningsfull utebelysning på altanen. I den här guiden så går vi igenom vad du bör tänka på gällande altanbelysning och vilka olika typer av utebelysning som finns för altanen.

Belysning av altan och uteplats – att tänka på

När du bestämmer dig för vilken typ av belysning du vill ha till din altan eller uteplats är det viktigt att överväga vilket syfte du vill att belysningen ska ha och vilka praktiska egenskaper du behöver. Det finns några faktorer du måste tänka igenom  när du väljer belysning till din altan eller uteplats. Vi listar dem här nedanför.

Syftet med altanbelysningen

När du väljer belysning är det viktigt att tänka på vilket syfte den ska ha. Vill du ha allmän belysning eller fokusera på specifika områden som matbordet eller sittgruppen? Vill du skapa en mysig och avslappnande atmosfär eller lysa upp en väg eller trappa för att öka säkerheten för dig och din familj.

Stil på belysningen för altanen

Tänk på vilken stil du är ute efter att ha på din altan eller uteplats. Är du ute efter en modern eller minimalistisk stil, eller vill du ha en lite mer klassisk look? Vilken typ av material och färger är det som skulle passa bra ihop med din altan?

Placering av din altanbelysning

När du planerar placeringen av altanbelysningen är det viktigt att tänka på vilka områden som behöver belysning och var du behöver rikta ljuset för att uppnå önskad effekt. Det är också bra att ta hänsyn till omgivningen och fundera på om det finns något specifikt i trädgården som du vill framhäva, som ett träd eller en vacker buske. Genom att planera belysningen innan altanen byggs kan du spara pengar och se till att du får belysning på platser som kan vara svåra att nå när altanen väl är byggd.

Energiförbrukning av altanbelysning

När du väljer belysning för din altan, tänk på energiförbrukningen. Det är bra att välja energieffektiv belysning för att spara pengar och vara miljövänlig. LED-belysning är ett bra alternativ att överväga.

Underhåll av fasadbelysning

Det är viktigt att tänka på hur enkelt det är att underhålla belysningen på din altan. Välj en lättskött belysning som inte kräver mycket underhåll, det kommer att spara både pengar och tid för dig.

Kontakta oss för att få kostnadsfri rådgivning av en behörig elektriker för att installera altanbelysning.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

IP-klass på altanbelysning

När du väljer altanbelysning till din altan är det viktigt att tänka på säkerheten. Välj altanbelysning som är säker och lämplig för utomhusbruk. Se till att utebelysningen är korrekt installerad och att det inte finns några lösa kablar eller andra farliga saker. Om du ska använda en elektrisk produkt där det finns risk för damm, fukt eller vatten, se till att den är märkt med ett fuktskydd. Belysning för utomhusbruk måste uppfylla speciella krav för att klara av kyla och fukt enligt elsäkerhetsverket. När du köper utomhusbelysning, leta efter symbolen “IP” följt av två siffror. En flyttbar produkt som används utomhus, som en ljusslinga, bör ha minst IP44-märkning. Om produkten inte har någon IP-märkning är den förmodligen inte avsedd att användas utomhus. IP-klassen består av två siffror, där den första siffran indikerar hur väl produkten skyddar mot fasta föremål som grus och damm. För att fokusera på fuktskyddet ersätts den första siffran med ett ”X”. För mer information om IP-beteckning kan du besöka Elsäkerhetsverkets hemsida.

IP-klass för altanbelysning

 • IPX0 = Inget skydd mot vatten.
 • IPX1 = Droppskyddat.
 • IPX2 = Droppskyddat även i viss vinkel.
 • IPX3 = Strilsäkert i maxvinkel på 60 grader.
 • IPX4 = Strilsäkert från alla vinklar.
 • IPX5 = Spolsäkert.
 • IPX6 = Säker för kraftig spolning.
 • IPX7 = Kan sänkas ner tillfälligt i vatten.
 • IPX8 = Kan sänkas ner i vatten under längre tid.
 • IPX9 = Tål att spolas med varmt vatten med högt tryck.
Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Altanbelysning med solcell

Altanbelysning med solcell-teknik är ett smart och miljövänligt sätt att skapa en stämningsfull atmosfär utomhus. Genom att använda solens energi omvandlar solcellspaneler ljuset till elektricitet, vilket gör dessa lampor både energieffektiva och självförsörjande. Här nedanför listar vi några fördelar med altanbelysning med solceller.

Fördelar med Altanbelysning på Solcell
 • Energiåtervinning: Solceller fångar upp solenergi under dagen och omvandlar den till elektricitet, vilket gör att lamporna kan lysa upp kvällarna utan att vara anslutna till elnätet.
 • Miljövänligt val: Genom att minska behovet av traditionell elminskar solcellsbelysning koldioxidavtrycket och främjar hållbarhet.
 • Enkel installation: Altanbelysning med solceller kräver ingen komplicerad installation eller eluttag. De är självständiga och kan enkelt placeras på valfri plats på altanen.
 • Mångsidighet: Solcellsdrivna lampor till altanen finns i olika stilar och former, vilket gör det möjligt att hitta den perfekta designen som passar din altan och personliga stil.

Kontakta oss för att få kostnadsfri rådgivning av en behörig elektriker för att installera altanbelysning.

Spotlights som altanbelysning

Ofta har många personer redan påbörjat sitt altanbygge när de bestämmer sig vilken typ av belysning de faktiskt vill ha till sin altanbelysning. Om du inte redan är förberedd för vilken typ av belysning du kommer att använda kan detta leda till mer arbete och högre kostnader. Därför kan det vara bra, att om möjligt redan ha en viss bild klar av vilken belysning du vill ha och utformandet av detta. Detta kan självklart med fördel diskuteras våra elektriker.

Spotlights på altanen är ett populärt val hos många personer när det kommer till altanbelysning och är ett smidigt sätt att snyggt rikta belysning mot exempelvis en buske eller träd i din trädgård – eller varför inte altanväggen? Här kan det vara bra att tänka på omgivningen och strukturen kring din altan. Spotlights är även ett utmärkt alternativ ifall man vill markera trappsteg eller upphöjningar av altanen och är således ett perfekt tillval även ur ett säkerhetsperspektiv.

LED-list som belysning på altan 

En annan populär val för att belysa altanen är LED-remsor. Dessa remsor är mjuka och flexibla och har lysdioder. De kan enkelt anpassas genom att kortas av, kopplas samman och böjas för att passa in i det utrymme där de ska placeras. LED-dioderna i remsorna är tåligare än glödlampor och lysrör eftersom de inte har lödtrådar och de avger lite eller ingen värme alls, vilket gör dem säkra att använda. LED-lampor har också lång livslängd och låg energiförbrukning, vilket gör dem miljövänliga.

Med LED-belysning kan du skapa en snygg och dekorativ atmosfär samtidigt som du binder samman ytan till en inbjudande miljö. LED-remsor är praktiska eftersom de kan användas både utomhus och inomhus året runt för att skapa smarta lösningar för tak, väggar och golv. Du kan till och med använda LED-remsor för att skapa julstämning på altanen. Med innovativ LED-belysning kan du förvandla fasader, staket, trappor och väggar och ge dem liv efter mörkrets inbrott.

Takfotsbelysning på altanen

Takfotsbelysning är ett alltmer populärt val för att lysa upp fasaden och området runtomkring. Det ger huset en framträdande effekt och lyfter upp omgivningen. På altanen kan takfotsbelysning skapa en trevlig och stämningsfull atmosfär utomhus. Det finns olika typer av takfotsbelysning att välja mellan, som spotlights, strålkastare och LED-lampor. När du väljer takfotsbelysning för altanen är det viktigt att tänka på vilken stil och funktion du vill ha. För en mysig atmosfär kan du välja varma LED-lampor eller dimbara spotlights. För mer funktionell belysning, som att läsa eller arbeta, kan du välja starkare strålkastare. Du bör också ta hänsyn till altanens storlek och antal lampor som behövs för att täcka ytan. För att skapa en jämnare belysning kan det vara bra att ha flera mindre lampor på en större altan. Slutligen, se till att välja takfotsbelysning som är lämplig för utomhusbruk och tål väderförhållandena där du bor.

Montera belysning i altanräcke

En annan metod för att belysa altanen är genom att använda altanens räcke. Du kan till exempel använda pollare, som är låga stolpar med inbyggd belysning. En annan möjlighet är att montera trästolpar på altanräcket och installera lampor på dessa stolpar. När du väljer synliga armaturer är det fördelaktigt att planera i förväg för att säkerställa att de passar ihop med husets stil. Du kan också planera altanens räcke så att det finns belysning direkt under överliggaren. På detta sätt kan du dölja till exempel en ljusslinga eller spotlights som ger ett nedåtriktat ljus. Det är viktigt att planera detta i förväg för att säkerställa att räcket kan rymma dold belysning.

Decklight för belysning av trädäck

Decklight är en kompakt spotlight som är speciellt utformad för att monteras i trädäcket och skapa en atmosfärhöjande belysning. Genom att integrera belysningen i trädäcket på altanen eller uteplatsen kan du skapa en inbjudande atmosfär i ditt hem. Det vanligaste sättet att montera decklights är längs med kanten på trädäcket, antingen riktade uppåt eller åt sidan. De fungerar också utmärkt som dekorationsbelysning och praktiskt sätt att lysa upp utetrappan. En tumregel är att hålla ett avstånd på 50-100 cm mellan varje lampa för att skapa en enhetlig och jämn linje av belysning, samtidigt som kabellängden inte blir för lång.

Riktade vägglampor för altanen

Skapa en trevlig stämning på uteplatsen genom att använda stilfulla spotlights för att ge rätt mängd belysning. Dessa lampor bör ha en effekt på mellan 0,3-0,5W för att ge tillräckligt med ljus utan att ta över dekorativa eller stämningshöjande syften, eftersom de sällan används för att belysa specifika objekt. För att säkerställa att belysningen på altanen är säker och hållbar, investera i högkvalitativa armaturer. Se till att alla komponenter är korrekt installerade för att undvika skador på kablar eller kontakter som kan orsakas av andra föremål i närheten. Placera också ljuskällorna strategiskt för att undvika onödig slitage över tid; när du borrar hål i trallen, ta extra försiktighetsåtgärder för att undvika att slita på trallens kanter, vilket kan leda till att materialet åldras i förtid.

Dekorationsbelysning utomhus

Dekorationsbelysning har ökat i popularitet när det gäller trädgårdsbelysning, utomhusbelysning och altaner. Det finns ett stort utbud av olika typer av dekorationsbelysning, som klot, ljusslingor, markspjut, golvlampor och mysiga lyktor som kan placeras var som helst. De vanligaste alternativen för utomhus dekorationsbelysning är antingen LED eller solenergi. Solcellstekniken är mer flexibel eftersom du inte behöver några sladdar och kan placera belysningen nästan var som helst, så länge solen tittar fram då och då. LED-lampor är något mindre flexibla, men de är energisnåla, har lång batteritid och erbjuder olika färger och effekter. Batteridrivna alternativ är lite mindre energieffektiva än elanslutna belysningar, men batterier är inte miljövänliga. Den största skillnaden är att med elansluten belysning kan du själv välja ljusstyrka och tända/släcka den när det passar dig. Batteridrivna alternativ kan också styras, men vanligtvis görs det fysiskt på själva belysningen (inte via knapp eller fjärrkontroll). Solcellslampor har ingen justerbar ljusstyrka, de lyser svagt och tänds automatiskt när det blir mörkt, så de kan inte stängas av.

Kontakta oss för att få kostnadsfri rådgivning av en behörig elektriker för att installera altanbelysning.