Byta lampknapp – guide för att byta lampknappar

Lampknappar, eller sladdströmbrytare som det också heter, är avsedda för flyttbara lampor. Du får byta lampknappar själv om du vet hur du ska göra. Men, är du det minsta osäker ska du alltid kontakta ett elföretag. Felaktiga kopplingar kan innebära livsfara. Här förklarar vi hur du byter lampknappar på dina armaturer steg för steg.

Hur byter man lampknapp?

När din lampa börjar visa tecken på att den inte längre fungerar som den ska, kan problemet vara så enkelt som en defekt lampknapp. Att byta ut en lampknapp, även känd som sladdströmbrytare, är en grundläggande reparation som kan återställa din lampa till full funktionalitet. I denna guide kommer vi att gå igenom steg-för-steg-processen för att säkert och effektivt byta ut en lampknapp, oavsett om det är en bordslampa, golvställning eller takarmatur. Med rätt verktyg och försiktighet kan du snabbt återuppliva din lampa och njuta av dess ljus igen. Låt oss börja med att titta på de grundläggande stegen för att byta ut en lampknapp.

Byta lampknapp – steg för steg

  1. Stäng av strömmen: Se till att lampan är avstängd och att strömmen till lampan är avstängd från huvudströmkällan. Det är viktigt för din säkerhet att arbeta med avstängd ström.

  2. Ta bort lampan från strömkällan: Om lampan är ansluten till en sladd, koppla ur sladden från vägguttaget. Om det är en taklampa, se till att strömmen är avstängd från strömbrytaren och ta bort lampan från taket.

  3. Ta bort den gamla lampknappen: Om den gamla knappen är skruvad eller klämd på plats, lossa den med en skruvmejsel eller genom att trycka på eventuella flikar eller klämmor som håller den på plats. Om den gamla knappen är lödd på plats, använd en lödkolv för att smälta lödningen och ta bort den.

  4. Klipp av ledningen: Klipp av ledningen nära den gamla knappen, men se till att lämna tillräckligt med slack så att du kan arbeta med ledningen.

  5. Förbered ledningarna: Stripa en liten del av isoleringen från ändarna på de avklippta ledningarna för att exponera metalltrådarna inuti.

  6. Anslut den nya lampknappen: Om den nya knappen har skruvklämmor, anslut de avklippta ledningarna till de motsvarande terminalerna på knappen och skruva åt för att säkra dem. Om den nya knappen är lödd, smälta löd på trådarna och fäst dem på de rätta platserna på knappen.

  7. Testa knappen: Innan du monterar lampan igen, anslut strömmen till lampan och testa den nya knappen för att se till att den fungerar korrekt.

  8. Montera lampan: När du har verifierat att den nya knappen fungerar korrekt, montera lampan igen enligt tillverkarens instruktioner. Se till att alla delar är säkert fastsatta.

  9. Slå på strömmen: Slå på strömmen till lampan från huvudströmkällan och testa knappen igen för att se till att allt fungerar som det ska.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Verktyg för att byta lampknapp

För att byta en lampknapp behöver du följande verktyg och material.

 • En ny lampknapp
 • Skruvmejsel (som passar dina lampknappar)
 • Spänningstestare eller multimätare (så du ser att strömmen är av)
 • Avbitartång (för att kunna klippa av tråden)
Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Hjälp att byta kampknapp

Att anlita en behörig elektriker för att byta kampknapp eller för att byta strömbrytare är klokt. För det första innebär elektrisk installation en betydande risk om den inte utförs korrekt. Elektriker är utbildade och certifierade för att utföra sådana uppgifter och har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att genomföra installationen tryggt och säkert. Detta minskar även risken för elfel och olyckor som kan uppstå vid felaktig installation av kampknappen. Kontakta oss på Qlel för kostnadsfri rådgivning och prisförslag för att byta kampknappar hemma.

Byta lampknapp – vanliga frågor

Här nedanför besvarar vi några av de vanligaste frågorna som vi får om att byta lampknappar hemma. Saknar du svar på några frågor är du välkommen att kontakta oss på Qlel för kostnadsfri rådgivning.

Hur vet jag om min lampknapp behöver bytas ut?

Om din lampa inte svarar när du försöker slå på den, eller om den endast fungerar intermittently, kan det vara ett tecken på att lampknappen är defekt. Om du har försökt byta glödlampor och kontrollera strömkällan utan resultat, kan det vara dags att byta ut lampknappen.

Vilka verktyg behöver jag för att byta lampknappen?

De grundläggande verktygen som behövs är en skruvmejsel och eventuellt en avbitartång om du behöver klippa ledningar. För enklare installationer kan du även behöva en lödkolv och löd om den nya knappen ska lödas fast.

Vilken lampknapp ska jag välja för min lampa?

Det finns olika typer av lampknappar tillgängliga, inklusive skruvklämmor och lödbara knappar. Valet beror på din lampa och personliga preferenser. Om du är osäker, välj en knapp som liknar den du ersätter.

Hur kopplar jag in den nya lampknappen korrekt?

Om den nya knappen har skruvklämmor, anslut de avklippta ledningarna till de motsvarande terminalerna och skruva åt för att säkra dem. Om knappen ska lödas, smälta löd på trådarna och fäst dem på rätt platser på knappen.

Finns det några säkerhetsåtgärder jag bör tänka på?

Se till att strömmen till lampan är avstängd från huvudströmkällan innan du börjar arbeta. Det är också viktigt att vara försiktig med verktyg och att undvika att skada ledningarna under processen.

Min lampa inte fungerar när jag bytt lampknapp?

Om din lampa fortfarande inte fungerar efter att du har bytt ut lampknappen, kan problemet ligga i andra delar av lampan, som exempelvis lampsockeln eller elektriska ledningar. I så fall kan det vara bäst att kontakta en elektriker för ytterligare felsökning och reparation.

Kan jag byta lampknappen själv?

Att byta en lampknapp är en relativt enkel reparation som de flesta kan göra själva med rätt verktyg och försiktighet. Om du inte är bekant med elektriska arbeten eller känner dig osäker, är det dock alltid bäst att kontakta en professionell elektriker för att undvika risker

Hur väljer jag rätt storlek på den nya lampknappen?

För att säkerställa att du väljer rätt storlek på den nya lampknappen, mät diameter och djup på den befintliga knappen innan du köper en ny. Detta hjälper dig att hitta en ersättningsknapp som passar perfekt.