Lysrör förbjuds 2024 – förbud mot lysrör införs

Under 2024 blir det förbjudet att använda lysrör som vi känner dem idag. Beslutet har tagits på EU-nivå för att främja energieffektivitet och minska miljöpåverkan genom att främja övergången till mer hållbara belysningsalternativ. Här förklarar vi allt du behöver veta om varför lysrör förbjuds 2024 och hur man kan ersätta lysrör.

Beslutet att byta ut äldre belysningsteknik är taget, men det finns utmaningar om befintliga lysrörsarmaturer inte är kompatibla med nya LED-lysrör. I den här texten ger vi svar på frågor kring förbudet av äldre lysrör och presenterar de bästa alternativen.

Varför förbjuds lysrör?

EU har tagit beslut om att gradvis avveckla användningen av belysning med kvicksilver. Användningen av farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning ska ersättas och begränsas. Förutom att de äldre lysrören innehåller kvicksilver, är de inte heller lika energieffektiva som LED-lysrör och andra LED-alternativ.

När förbjuds lysrör?

Från och med den 24 augusti 2023 är det inte tillåtet att sälja vanliga fluorescerande lysrör inom EU på grund av deras höga energiförbrukning och innehåll av kvicksilver.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Förbud mot T8 & T5 lysrör

Enligt den senaste lagändringen är det nu förbjudet att använda T8- och T5 lysrör på grund av EU:s initiativ för att minska kvicksilverhalten och spara energi. Utfasningen av dessa lysrör började under våren 2023 och förväntas pågå i ungefär 5 år. Det innebär att import och tillverkning av denna typ av lysrör inte längre tillåts inom EU, vilket innebär att lysrör som innehåller kvicksilver inte längre kommer att vara tillgängliga för köp.

När måste man byta ut lysrör?

Starten av utfasningen av dessa ljuskällor skedde under våren 2023 med två viktiga datum: 24 februari 2023 för kompaktlysrör och T5-cirkellampor, samt 24 augusti 2023 för T8- och T5 lysrör. Dessa ljuskällor har traditionellt innehållit kvicksilver och är mindre energieffektiva än moderna LED-alternativ, vilket är anledningen till utfasningen. Utfasningstiden på 5 år baseras på en uppskattad livslängd på 20 000 timmar för lysrören och en genomsnittlig användning på 10 timmar om dagen. Med cirka 34 miljoner lysrör i Sverige kommer det inte längre vara möjligt att köpa den äldre sorten som innehåller kvicksilver på grund av dess miljöskadliga effekter.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Lysrör och lampor som förbjuds

I tabellen nedan kan du se vilka lysrör som kommer att fasas ut och när. Dessutom finns information om vilka lampor som redan har fasats ut. Energimyndigheten är ansvarig för Ekodesign och Kemikalieinspektionen ansvarar för RoHs.

Lampor som fasas utNär lampan fasas ut
KompaktlysrörFasas ut 24 februari 2023 RoHs
Kompaktlysrör med en livslängd på 20 000 timmar eller merFasas ut 24 augusti 2023 RoHs
T8-lysrör (60, 120 och 150 cm)Fasas ut 24 augusti 2023 RoHs och Ekodesign
T5- lysrör (60, 120 och 150 cm)Fasas ut 24 augusti 2023 RoHs
Dubbelsocklade linjära lysrör med en livslängd på 25 000 timmar eller merFasas ut 24 februari 2023 RoHs
Cirkelformade eller kvadratiskt formade lysrör (icke-linjära)Fasas ut 24 februari 2023 RoHs
T2-lysrörUtfasad sedan 1 september 2021 Ekodesign
T12-lysrör med yttre tändstrimmaUtfasade sedan 1 september 2021 Ekodesign
T12-lysrör utan yttre tändstrimmaUtfasade sedan 1 september 2018 Ekodesign
Lågenergilampor (CFL)Utfasade sedan 1 september 2021 Ekodesign
Lågspänningshalogenlampor G4 och GY6.35Fasas ut 1 september 2023 Ekodesign
Halogenlampor G9 (230 V)Fasas ut 1 september 2023 Ekodesign
Halogenlampor 230 V (utom R7s och G9)Utfasade sedan 1 september 2018 Ekodesign
Halogenlampor R7s (230 V) Ljusflöde > 2700 lmUtfasade sedan 1 september 2021 Ekodesign
Halogenlampor R7s (230 V), < 2700 lmFinns kvar tillsvidare

Alternativ till gamla lysrör

När det är dags att ersätta dina gamla föråldrade lysrör, oavsett om det är T5 eller T8, är det en bra idé att uppgradera till LED-lysror. Det är viktigt att kontrollera vilken typ av elektrisk komponent som används i dina armaturer, antingen drivdon eller reaktor.

Magnetisk reaktor (Drossel)

Om dina armaturer använder en äldre typ av elektrisk komponent som kallas en magnetisk reaktor, ibland även kallad en drossel, tillsammans med en glimtändare, kan du enkelt uppgradera till moderna LED-lysrör. Det är som att byta ut dina vanliga lysrör mot LED-lysrör. Denna övergång kräver minimala ändringar i dina befintliga armaturer och är därför relativt okomplicerad att genomföra.

Högfrekvensdon (HF-don)

Om du har armaturer med högfrekvensdon är det viktigt att välja LED-lysrör som är kompatibla med dessa. Det är avgörande för att säkerställa att ditt belysningssystem fungerar korrekt och effektivt. Se till att välja LED-lampor som är speciellt utformade för att fungera med högfrekvensdon för en smidig och problemfri övergång till LED-belysning.

Byta lysrör – att tänka på

Det är tillåtet att byta ut lysrör mot LED-lampor själv, men det finns några saker att tänka på. Vissa aspekter, som ljusstyrka och färgtemperatur, är enkla att hantera medan andra kan vara mer utmanande.

  • En av de första sakerna att kontrollera är sockel-typen på dina nya LED-lampor. Sockel är den del av lampan som ansluts till armaturen. För att vara säker på att dina nya lampor passar ordentligt i dina befintliga armaturer är det viktigt att matcha sockel-typen.
  • Många LED-lampor kräver också att du tar bort den befintliga ballasten. Ballasten är en komponent som används för att stabilisera strömmen till lysrören. Följ noga tillverkarens anvisningar för att ta bort ballasten på rätt sätt. Genom att göra detta säkerställer du att dina LED-lampor fungerar så bra som möjligt och har en lång livslängd.
  • För att se till att du får ut en lång livslängd för ditt belysningssystem är det viktigt att byta både de två lysrören och de två glimtändarna samtidigt. Genom att göra detta kommer dina lysrör att fortsätta fungera pålitligt under många år framöver. Lysrör är de rörformade ljuskällorna som används i ditt belysningssystem. När de blir äldre kan de förlora sin förmåga att producera tillräckligt med ljus eller börja blinka. Glimtändare är elektroniska komponenter som används för att starta och stabilisera lysrören när de sätts på. De har också en begränsad livslängd och kan slitas ut över tid. 
  • Bestäm vilken längd du vill ha på lysrören, sedan finns det koder eller logo att ha utkik efter. Koder som 827, 830, 840 och 865 beskriver belysningens egenskaper. Första siffran visar färgåtergivning i Ra (oftast 80). De två sista pekar på färgtemeraturen i Kelvin, där exempelvis 2700 K ger ett glödljus för hemmet och 6500 K liknas vid dagsljus för kommersiella ytor. Välj lysrör med beteckningen “830” för ett varmvitt ljus med god färgåtergivning.

Kontakta oss på Qlel för kostnadsfri rådgivning om du har frågor och funderingar kring vad som gäller för dig och dina lysrör. Vi kan hjälpa dig att byta lampor och hitta ett energieffektivt och miljövänligt alternativ till dina nuvarande lysrör.