Installera eluttag för utomhusbelysning

Installera eluttag & vägguttag utomhus

Eluttag och vägguttag utomhus är lika användbara för julbelysningen som för sommarens grillning. Men eftersom elektricitet leder bättre i fuktiga miljöer, kräver eluttag utomhus extra säkerhet. Det är viktigt att tänka på både installationen av eluttag utomhus och anslutningen av elprodukter som är avsedda för utomhusbruk. Här går vi igenom vad du bör tänka på när det gäller eluttag och vägguttag utomhus.

Vägguttag utomhus ger möjligheter

Ett vägguttag utomhus skapar både nya möjligheter och en känsla av frihet. Med ett vägguttag utomhus kan du exempelvis använda din elgrill var du vill, koppla in värmande infravärme, koppla in högtalare för att njuta av en bra spellista eller koppla in din TV och ha en utomhusbio under stjärnorna på kvällen. Om du bor i hus med en trädgård kan vi dessutom placera ditt eluttag strategiskt i trädgården, så trädgårdsarbetet blir mycket enklare och du slipper använda förlängningssladdar och flytta runt på dina verktyg. Ja du ser, ett vägguttag utomhus skapar möjligheter!

Installera eluttag ute för hemarbete

Genom att installera eluttag utomhus kan du verkligen dra nytta av ditt extra rum. Oavsett om du bor i en lägenhet med balkong eller ett hus med en uteplats eller altan finns det många fördelar med detta. Om du har möjlighet att arbeta på distans har du säkert suttit och längtat efter att kunna vara utomhus? Genom att installera ett eluttag utomhus får du en mer flexibel arbetsplats hemma och kan njuta av sommarens dofter, frisk luft och fågelsång utan att behöva oroa dig för att din dator ska ladda ur mitt i arbetsdagen.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Eluttag utomhus – att tänka på

Det finns många fördelar med att ha eluttag utomhus, men det är också viktigt att tänka på vissa aspekter vid installationen. Eftersom el fungerar bättre i fuktiga miljöer, kräver utomhusinstallationer extra omsorg. Det är viktigt att använda produkter och tillbehör som är anpassade för utomhusbruk och att anslutningen är korrekt utförd. För att säkerställa att eluttagen är säkra, bör du anlita en certifierad elektriker för installationen.

Det är viktigt att eluttag utomhus är skyddsjordade för att förhindra att ström går genom kroppen om man rör vid en felande kontakt. Skyddsledaren leder bort den farliga strömmen genom jordblecken för att säkerställa säkerheten. För mer information om ojordade kontakter och eluttag, läs vidare.

Eluttag som placeras utomhus behöver vara utrustade med en jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren fungerar som ett extra skydd tillsammans med säkringarna i elcentralen och bryter strömmen om det uppstår felström. Om det skulle bli en överbelastning, eller om summan av små läckströmmar ökar, kommer jordfelsbrytaren att lösa ut som en säkerhetsåtgärd för att stänga av strömmen.

IP-klass för el utomhus

När du köper elektroniska produkter för utomhusbruk är det viktigt att vara medveten om vilken IP-klass som krävs för den specifika produkten och platsen där den ska användas. IP-klassen består av två siffror, där den första siffran indikerar hur väl produkten skyddar mot fasta föremål som grus och damm. För att fokusera på fuktskyddet ersätts den första siffran med ett “X”. För mer information om IP-beteckning kan du besöka Elsäkerhetsverkets hemsida.

 • IPX0 = Inget skydd mot vatten.
 • IPX1 = Droppskyddat.
 • IPX2 = Droppskyddat även i viss vinkel.
 • IPX3 = Strilsäkert i maxvinkel på 60 grader.
 • IPX4 = Strilsäkert från alla vinklar.
 • IPX5 = Spolsäkert.
 • IPX6 = Säker för kraftig spolning.
 • IPX7 = Kan sänkas ner tillfälligt i vatten.
 • IPX8 = Kan sänkas ner i vatten under längre tid.
 • IPX9 = Tål att spolas med varmt vatten med högt tryck.
Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Höjd & skydd för eluttag utomhus

Beroende på var du ska placera eluttaget, måste du välja rätt IP-klass. Om det ska placeras på en inglasad balkong räcker det med IPX1 (droppskyddat) eftersom glaset fungerar som ett regnskydd. Om eluttaget inte har något annat skydd behövs IPX3 (strilsäkert), men det måste då placeras minst 50 cm från golvet eller marken. Om eluttaget ska placeras närmare golvet eller marken än 50 cm behövs minst IPX4 (sköljtätt), och om det ska vara i marken eller golvet, som till exempel nedsänkt i en altan, krävs minst IPX7 (vattentålig).

För att använda eluttag utomhus är det alltid klokt att ha minst IP-klass IPX4 eftersom det ger ett bra skydd mot regn och fungerar även i snö, vilket gör att eluttaget kan användas utomhus även på vintern. Den vanligaste klassningen är IP44, vilket ger ett relativt bra skydd mot både damm/smuts och fukt. Eluttag med denna klassning är inte helt vattentäta, men de förhindrar att fukt och vatten tränger in i de elektriska delarna av eluttaget och fungerar därför ändå som ett bra skydd mot regn.

IP-klassningen styr höjden

Ju högre IP-klassning ett eluttag eller vägguttag har, desto längre ner kan det placeras utomhus. Detta beror på att det är fuktigare och fukten ligger kvar längre närmare marken. Elsäkerhetsverket har dock viktiga rekommendationer om petskydd om eluttaget sitter under 170 cm från golvet för att minimera olycksrisken för barn. Innan du bestämmer dig för att placera ett eluttag eller vägguttag på lägre höjd är det därför viktigt att noggrant överväga om det är det enda eller bästa alternativet. Elsäkerheten är alltid det viktigaste när det gäller elinstallationer.

Fjärrstyrt eluttag med timer

Det är populärt att styra fasadbelysning, men även eluttag går att styra antingen genom strömbrytare, timer eller app på mobilen. På Qlel kan vi erbjuda hjälp med att styra både fasadbelysning och eluttag. Du kan välja att styra eluttaget genom en timer eller en app på mobilen. Vi kan även programmera eluttaget utomhus enligt dina behov, till exempel för att tända och släcka ytterbelysningen vid specifika tidpunkter. Med en timer kan du också använda ett styrt eluttag på uppfarten för att starta motorvärmaren på bilen i förväg. Många eluttag kan även styras med “astrofunktion” vilket är en sorts timer där styrningen av uttaget blir programmerat så att det aktiveras eller slås av vid solens upp- eller nedgång.

Utanpåliggande eluttag utomhus

Utanpåliggande eluttag utomhus är en praktisk och säker lösning för att tillhandahålla elektricitet i utomhusmiljöer. Dessa eluttag är konstruerade för att tåla väderpåverkan och skapar en bekväm åtkomst till ström där det behövs utomhus som trädgårdar, altaner, balkonger eller andra utomhusområden. Så här installerar man ett utanpåliggande eluttag utomhus.

Så installerar man utanpåliggande eluttag
 • Steg 1: Utvärdera platsen. Bestäm var du vill placera det utanpåliggande eluttaget. Se till att det är en säker och lämplig plats, borta från fukt och värmekällor.
 • Steg 2: Slå av strömmen. Innan du börjar arbeta måste du stänga av strömmen i det aktuella området. Gör detta genom att stänga av den relevanta strömbrytaren i ditt elskåp.
 • Steg 3: Samla nödvändiga verktyg och material. Förbered de verktyg och material du behöver, inklusive kabel, utanpåliggande vägguttag, skruvmejslar, kabelklämmor och annat nödvändigt utrustning.
 • Steg 4: Skapa en öppning för eluttaget. Använd en borr eller annat lämpligt verktyg för att skapa en öppning i väggen där du vill placera eluttaget. Steg
 • 5: Dra kablarna. Dra försiktigt kablarna från elskåpet till den plats där du vill installera eluttaget. Se till att kablarna är tillräckligt långa och trygga.
 • Steg 6: Anslut kablarna. Anslut kablarna till eluttaget enligt tillverkarens anvisningar. Var noga med att koppla rätt faser och jord.
 • Steg 7: Montera eluttaget. Fäst eluttaget på plats med hjälp av skruvar. Se till att det sitter säkert och inte rör sig. Steg
 • 8: Testa installationen. Slå på strömmen och testa eluttaget med hjälp av en testare för att säkerställa att det fungerar korrekt.

Genom att följa dessa steg kan man säkert och effektivt installera utanpåliggande eluttag utomhus. Vi rekommenderar alltid att anlita en certifierad elektriker för att installera dina utompåliggande eluttag utomhus. Hör av dig till oss så ger vi dig ett kostnadsfritt prisförslag!

Infällt eluttag utomhus

Infälta eluttag utomhus erbjuder en diskret och säker lösning för att tillhandahålla elektricitet i utomhusmiljöer utan att störa estetiken. Dessa eluttag är designade för att integreras sömlöst med omgivande ytor och ge tillgång till ström där det behövs utomhus, såsom på terrasser, i trädgårdar eller runt huset. Så här installerar man ett infällt eluttag utomhus.

Så installerar man ett infällt eluttag
 • Steg 1: Planera platsen. Bestäm var du vill placera det infällda eluttaget. Se till att det är en lämplig plats och att det finns tillgång till elledningar i väggen.
 • Steg 2: Slå av strömmen. Stäng av strömmen till det område där du planerar att installera eluttaget genom att stänga av den relevanta strömbrytaren i elskåpet.
 • Steg 3: Samla verktyg och material. Förbered de nödvändiga verktygen, inklusive skruvmejslar, borr, kabelklämmor, och eluttaget. Se även till att ha de rätta kablar beroende på installationens krav.
 • Steg 4: Skapa en öppning i väggen. Använd en borr för att skapa en öppning i väggen där eluttaget ska placeras. Se till att öppningen är tillräckligt stor för att rymma eluttaget.
 • Steg 5: Dra kablarna. Dra elledningarna från elskåpet till den skapade öppningen. Var försiktig så att du inte skadar ledningarna under processen.
 • Steg 6: Anslut kablarna till eluttaget. Anslut de olika faserna och jordledningen till rätt platser på eluttaget enligt tillverkarens anvisningar. Se till att anslutningarna är ordentligt säkrade.
 • Steg 7: Montera eluttaget. Placera eluttaget i den skapade öppningen och fäst det ordentligt med skruvarna.
 • Steg 8: Testa installationen. Slå på strömmen och använd en testare för att säkerställa att eluttaget fungerar korrekt och att det inte finns några felaktigheter i installationen.

Genom att följa dessa steg kan man säkert och effektivt installera infällda eluttag utomhus. Vi rekommenderar alltid att anlita en certifierad elektriker för att installera dina infällda eluttag utomhus. Hör av dig till oss så ger vi dig ett kostnadsfritt prisförslag!

Vanliga frågor om att installera eluttag utomhus

Hur högt ska eluttag sitta utomhus?

Placeringen av vägguttaget beror på dess användningsområde och IP-klass. Om uttaget är strilsäkert (IPX3) bör det placeras minst 50 cm från golv och tak. Vägguttag med högre IP-klassning kan placeras närmare tak eller golv på grund av bättre regnskydd. Elsäkerhetsverket rekommenderar dock att uttaget är petskyddat om det sitter under 170 cm från golvet för att undvika skador där barn är inblandade.

Vilken IP-klass ska det vara på eluttag utomhus?

Vanligtvis bestäms den lämpligaste IP-klassningen för placeringen av ditt vägguttag utomhus av var du vill placera det. Det är viktigt att överväga användningen av uttaget och skyddsnivåkraven innan du väljer den mest lämpliga IP-klassen för uttaget utomhus.

Vad kostar det att installera ett eluttag utomhus?

På Qlel har vi alltid transparenta och fasta priser som vi kommer övarens om innan arbetet påbörjar. En uppskattning på vad en installation av ett uttag utomhus kostar ligger på ungeför 2500 kr. Du är välkommen att kontakta oss på Qlel och berätta mer om vilken typ av uttag du vill ha installerat så kan vi komma med en mer utförlig prisbild.

Måste man ha jordfelsbrytare för eluttag utomhus?

Ja. Enligt svensk lag måste jordfelsbrytare finnas utomhus på platser där det finns risk för fukt, som trädgården eller altanen. Detta gäller även uttag och kopplingsdosor som är avsedda för användning utomhus.

Vad kan hända om man inte har jordfelsbrytare till eluttag utomhus?

Jordfelsbrytaren är designad för att skydda mot elektriska stötar och personskador samt förhindra brandrisk genom att bryta strömmen vid en jordfelsström. Det är alltid bäst att rådfråga en behörig elektriker för att säkerställa att installationen är korrekt och uppfyller alla krav och föreskrifter. För utomhuseluttag är det särskilt viktigt med en jordfelsbrytare på grund av den fuktiga miljön.

Måste man ha jordade uttag om man har jordfelsbrytare?

Jordade uttag är krav för att användas utomhus och för att minska risken för elektriska stötar. Det är viktigt att ha jordfelsbrytare på både jordade och ojordade uttag för att säkerställa säkerheten vid utomhusinstallationer.

Får jag själv flytta ett eluttag utomhus?

Nej, det är inte tillåtet att göra det. För att kunna flytta eluttag, både inomhus och utomhus, måste du vara behörig. Du får bara byta ett uttag och endast om du har kunskap om hur du ska göra det. Om du känner dig osäker på något sätt bör du alltid kontakta ett el-installationsbolag enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter.

Kan jag använda en elapparat med klass II utomhus?

Det är inte bara lektionerna som är viktiga. När det gäller en elapparat, betyder klass II att den är dubbelisolerad och inte behöver jordas. Det är också viktigt att känna till vilken IP-klass en elapparat tillhör för att veta hur väl den tål fukt och damm när den används utomhus. Det är alltid bäst att följa tillverkarens instruktioner.