Justera ljusstyrkan med en dimmer.

Installera dimmer – en enkel guide i 6 steg

Vill du ha möjlighet att justera ljusstyrkan genom att installera en dimmer? I den här guiden kommer vi att ge våra bästa tips på hur man installerar en dimmer (självklart rekommenderar vi att anlita en certifierad elektriker från Qlel). När man har installerat den nya och praktiska dimmer kan man skapa en atmosfärisk belysning.

Så här installerar man en dimmer – steg för steg

 
Steg 1. Stäng av strömmen

En bra metod för att kontrollera om du har stängt av rätt strömbrytare är att först slå på strömmen och sedan stänga av den igen. Om ljuset som är kopplat till strömbrytaren slocknar, kan du vara säker på att du har stängt av rätt brytare. Detta är en av de viktigaste stegen och bör utföras innan du gör något annat. Gå till din strömbrytare och stäng av strömmen till rummet där du ska byta ut strömbrytaren.

Steg 2. Ta bort den befintliga strömbrytaren

Börja med att använda en platt skruvmejsel och försiktigt lossa lampknappen. Ta sedan bort ramen genom att trycka låsningarna åt sidan med skruvmejseln. Ramen kan enkelt tas av. För att vara säker på att strömmen verkligen är avstängd till strömbrytaren, använd en spänningstestare innan du fortsätter. Skruva sedan loss de två skruvarna som håller frontplattan på plats i kopplingsdosan. När skruvarna är borttagna, använd fingrarna för att greppa flikarna på överkanten och botten av brytaren och dra den ut ur kopplingsdosan. Nu kommer du att se fler av ledningarna och det blir lättare att arbeta.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Steg 3. Hitta fasledaren och tändkabeln

Granska ledningskonfigurationen för strömbrytaren. Det är sannolikt att du kommer att se två kablar (det är det vanligaste). Nu är det dags att identifiera vilken som är fasledaren och tändtråden. Vanligtvis är brun, svart och vit de vanligaste färgerna för fasledare. Om du är osäker på vilken som är tändkabeln, titta på lamputtaget och se vilken matchande färg du ser från lamputtaget till strömbrytaren.

Steg 4. Installera din nya dinner

Anslut tändkabeln till symbolen som liknar en våg med en korsande pil och fasledaren till L (det spelar ingen roll vilket L).

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Steg 5. Skruva tillbaka dimmern i kopplingsdosan

Montera dimmern i kopplingsdosan och skruva åt den ordentligt. Var noga med att inte klämma kablarna. Fäst sedan ramen och vredet på dimmern.

Steg 6. Klart – nu är din dimmer installerad

Nu är din nya dimmer installerad. Se till att slå på strömmen igen och testa att den fungerar som den ska.

Vanliga frågor när man ska installera en dimmer

Att installera en dimmer är ett populärt sätt att skapa atmosfär och kontrollera belysningens styrka i ett rum. Men det är som du förstår inte helt okomplicerat, eftersom det handlar om el. Så här är fem vanliga frågor som människor ställer sig när de ska installera en dimmer.

1. Vilken typ av dimmer ska jag använda för mina lampor?

Det finns olika typer av dimrar, och det är viktigt att välja en som är kompatibel med de lampor du har. LED-lampor, glödlampor och lågenergilampor kan ha olika krav. Kontrollera specifikationerna för dimmern och dina lampor för att säkerställa kompatibilitet.

2. Kräver installationen av en dimmer särskilda el-kunskaper?

Installationen av en dimmer kan variera beroende på din elektriska kompetens och det befintliga elsystemet. Om du inte besitter certifierad kompetens inom elinstallationer ska du anlita en professionell elektriker för att undvika risker och se till att installationen görs korrekt.

3. Vad är en “neutral ledare” och varför kan den vara viktig?

Vissa dimrar kräver en neutral ledare för att fungera korrekt. Neutral ledare används ofta för att säkerställa att dimmern får tillräckligt med ström för att driva elektroniken inuti. Det är viktigt att förstå om din befintliga elinstallation har en neutral ledare och om den behövs för din valda dimmermodell.

4. Finns det några speciella krav för att installera en dimmer utomhus?

Om du planerar att installera en dimmer utomhus är det viktigt att använda en dimmer som är godkänd för utomhusbruk och är tålig mot väderförhållandena. Dessutom bör du överväga vattentäta lock och se till att installationen följer de elektriska standarderna för utomhusmiljöer.

5. Vad ska jag göra om mina lampor flimrar när jag använder en dimmer?

Flimmerande lampor kan vara ett vanligt problem med dimmeranvändning och kan bero på flera faktorer. Det kan inkludera inkompabilitet mellan dimmern och lamporna, eller att dimmern inte är avsedd för den aktuella lasten. Att välja rätt dimmer och följa tillverkarens rekommendationer kan bidra till att minimera detta problem.