Installera induktionshäll – allt du behöver veta

Funderar du på att installera en induktionshäll i ditt kök? Grattis till ditt kloka val som kommer att underlätta matlagningen (och mer energieffektiv). I vår guide kommer vi gå igenom allt du behöver veta om att installera induktionshäll! Vi går igenom hur en installation av spishäll går till, vad du behöver tänka på och avslutar med att besvara 5 vanliga frågor om att installera induktionshäll hemma.

Koppla in spishäll – 5 viktiga saker att tänka på

1. Mät och välj en lämplig storlek

De flesta spishällar som installeras idag är 70-80 centimeter breda. Du behöver därför först och främst mäta vilken bredd din spis ska ha. Om du har en bänkskiva av sten är det extra viktigt att mäta noggrant.

2. Olika sätt att installera spishäll på

Det finns flera olika sätt att installera en induktionshäll. Vilket sätt du väljer beror på vilka möjligheter ditt kök erbjuder och dina önskemål om funktion och stil. Nedan kan du läsa mer detaljerat om två vanliga sätt att installera en induktionshäll.

  • Infällning: Det vanligaste och enklaste sättet att installera en spishäll är genom infällning. Hällen sänks ner i ett hål i bänkskivan och monteras med skruvar på undersidan. Det blir enkelt att lyfta ut hällen när den behöver bytas ut. Samtidigt kan du passa på att rengöra under spisen. Det är enkelt och kostnadseffektivt att installera och det är lätt att byta ut hällen.
  • Planlimning: Att installera en spishäll med planlimning innebär att man fortfarande gör ett hål i bänkskivan, men i detta fall sänker man ner induktionshällen så att den blir i nivå med bänkytan. Planlimning kräver mer av din bänkskiva än om du väljer infällning och vissa spishällar är inte anpassade för planlimning. Fördelarna med planlimning är ett stilrent kök med rena linjer och att det blir enklare att rengöra runt omkring spishällen.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

3. Spishäll med eller utan ram?

En detalj att överväga när du installerar en spishäll är om hällen ska ha en ram eller inte. Det är främst en fråga om personlig smak, men ramen påverkar också

4. Spishäll med nbyggd fläkt eller inte?

Har du en köksö kan det vara en bra idé att överväga att installera en induktionshäll med en inbyggd spisfläkt. Fläkten är placerad i mitten med kokplattorna på sidorna. Den suger effektivt upp matos och ånga medan du lagar mat. Fläkten kan enkelt aktiveras genom hällens touchpanel eller genom sensorer som automatiskt startar fläkten när du börjar laga mat. En spishäll med inbyggd fläkt har vanligtvis en bredd på 80 cm för att rymma fläkten och samtidigt behålla antalet kokplattor.

5. Köksutrustning för induktionshällar

När du installerar din nya induktionshäll är det viktigt att tänka på vilka kastruller och stekpannor du har. Om du vill fortsätta använda gamla kastruller eller stekpannor som inte är magnetiska finns det induktionsadaptrar att köpa. Dessa placeras ovanpå induktionshällen och gör det möjligt att använda kokkärl som inte är magnetiska.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Installera induktionshäll
själv – får man göra det?

Tänkte du kanske installera din induktionshäll själv? Vi respekterar ditt mod, men installationen är ett jobb för en expert! De flesta induktionshällar är gjorda för 220–240 V spänning och spisen bör kopplas till åtminstone 2-fas elektricitet för att ha en bra effekt. Alla spisar med fast anslutning måste monteras av ett elinstallationsföretag. Välj ett företag arbetar med vitvaror och köksinstallationer, som oss på Qlel.

Koppla in spishäll – FAQ

1. Vilken typ av elanslutning krävs för en induktionshäll?

Induktionshällar kräver vanligtvis en särskild elanslutning för att fungera korrekt. Många induktionshällar använder 400 V trefasanslutning, medan vissa mindre enheter kan använda en standard 230 V anslutning. Det är viktigt att verifiera elkraven för den specifika induktionshällen och se till att kökets elsystem kan stödja det.

2. Behöver jag särskild köksutrustning för att installera en induktionshäll?

För att installera en induktionshäll kan det vara nödvändigt med vissa verktyg och utrustning, som skruvmejslar, borr och kanske en kabelklämma. Besitter du inte själv certifierade kunskaper om elinstallation ska du alltid anlita en professionell elektriker för att säkerställa korrekt installation.

3. Vilken typ av ventilation är bäst för en induktionshäll?

Induktionshällar genererar minimal värme i själva enheten, men matlagningen kan fortfarande producera ånga och lukt. Många väljer att integrera en bra ventilation eller fläkt i köket. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för ventilation och se till att köksventilationen är tillräcklig för att hantera eventuell rök eller ånga som genereras vid matlagningen.

4. Krävs det något speciellt underlag för att installera en induktionshäll?

Underlaget för induktionshällen är vanligtvis en viktig aspekt att överväga. Många induktionshällar kan installeras ovanpå en bänkskiva, men det är nödvändigt att använda ett material som är värmetåligt och godkänt för användning med induktionshällar. Det är också viktigt att skapa en korrekt och stabil installation för att undvika vibrationer och rörelse under användning.

5. Finns det säkerhetsaspekter att överväga vid installationen av en induktionshäll?

Säkerheten är av yttersta vikt när man installerar en induktionshäll. Det inkluderar korrekt jordning, installation av en eventuell strömbrytare eller säkring, och att se till att det inte finns några lösa kablar som kan orsaka problem. Följ tillverkarens installationsinstruktioner noga och överväg att använda en professionell elektriker för att säkerställa att allt görs korrekt.