Led-lampor (som går att välja till din spotlight-kampa i tajet)

Installera spotlights i tak – komplett guide

Funderar du på att sätta upp spotlights i taket? Spotlights i tak har blivit allt mer populära i svenska hem eftersom de ger en snygg belysning med många möjligheter. Här är allt du behöver om att spotlights i tak – från hur du går tillväga till vad du kan förvänta dig för pris om du vill anlita en elektriker för att installera spotlights åt dig.

Installera takspotlight – allt du behövet veta

Det finns olika sätt att installera spotlights i taket beroende på vilken typ av spotlights du har valt. Det är alltid bäst att följa de instruktioner som följer med spotlightsen när du köper dem, eller anlita en behörig elektriker. Om du ändå vill veta hur man generellt installerar spotlights kan du följa dessa steg.

Installation av spotlight – steg för steg
 1. Läs instruktionerna noggrant och mät ut och markera var du vill att dina spotlights ska sitta.
 2. Borra hål vid markeringarna för varje spot i taket.
 3. Stäng av strömmen.
 4. Montera lamporna. Försäkra dig om att du har sladdar dragna till alla hål. Varje spotlight har en öppning där sladdarna ska kopplas in. Tryck in samtliga sladdar i innertaket, lås fast fjädrarna och sätt in spotlightsen i hålet.
 5. Sätt i glödlampor i spotlightsen.
 6. Sätt på strömmen och testa så att spotlightsen funkar.
Verktyg för att installera sporlights i tak
 • Måttband
 • Borrmaskin
 • Skyddsglasögon
 • Multimeter
 • Stege

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Vad kostar det att installera spotlights? 

Det behöver inte kosta skjortan om du vill installera spotlights i taket. På Qlel kan du anlita en behörig elektriker till fast pris för att installera takspotlights i ditt tak. Priset inkluderar konsultation och arbetskostnad och presenteras inklusive ROT-avdrag. Slutpriset för att installera spotlights påverkas därefter av hur många spotlights du vill ha, materialbehovet och varumärke. Skulle du anlita en elektriker som jobbar med timpris blir det ganska svårt att beräkna vad det kostar, men du bör räkna på mellan 600–800kr / tim. Kontakta oss för en kostnadsfri offert så får du ett fast pris för din installation.

Pris för att installera spotlights i taket

Här nedan har vi listat några generella exempel på pris för att installera spotlights i taket. Priset inkluderar konsultation, arbetskostnad och startkostnaden men inte kostnaden för material. Priserna är beräknade efter ROT-avdrag.

 • Installation av 16 spotlights i taket i hall, kök eller badrum – 3 700 kronor.
 • Installera 3 stycken spotlights i tak och en krondimmer (dimmer för 2 knappar) – 2 500 kronor.
 • Felsökning av spotlights – 1800 kronor.

Installera spotlights – 5 tips!

 1. Planering är A–O. Se till att göra grundlig reasearch för att hitta spotlights som passar dina specifika behov. Det finns många olika varianter på marknaden för olika preferenser och ändamål!
 2. Överväg justerbara sporlights. Om du vill ha möjlighet att rikta ljuset precis dit du vill, kan justerbara spotlights vara ett bra alternativ för dig. Du kan använda dem för att belysa din favorittavla, vackra inredningsdetaljer i bokhyllan eller matplatsen.
 3. Välj rätt färgtemperatur. Det är viktigt att välja rätt färgtemperatur för dina spotlights eftersom det kommer att påverka hur varmt eller kallt ljuset i rummet blir. Det finns även smarta lampor som kan anpassa ljusets temperatur i efterhand.
 4. Överväg att installera dimmer. Fundera på om du ska installera dimmer i samband med spotlights. Med hjälp av en dimmer kan du enkelt höja eller sänka belysningens intensitet efter situationen.
 5. Överväg att välja LED-lampor. Att välja mellan halogen- och LED-spotlights kan vara en svår uppgift. Många väljer idag LED-spotlights eftersom de är säkrare, mer ekonomiska och energieffektiva val.
Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Infällda spotlights eller utanpåliggande spotlights?

Infällda spotlights och utanpåliggande spotlights är två olika typer av belysningslösningar med spotlights som används i tak. Skillnaderna mellan dem ligger i deras installation och utseende. Både fyller funktionen att ge ett behagligt ljus, men det är ändå något att ta ställning till. Främst gällande utseendet och ett estetiskt perspektiv.

Infällda spotlights
 • Installation: Dessa spotlights monteras inuti taket, vilket ger en mer diskret och slät yta.
 • Utseende: Eftersom de är infällda, ligger de i nivå med taket och skapar en modern och ren utseende. De är populära för att skapa en minimalistisk och elegant atmosfär.
Utanpåliggande spotlights
 • Installation: Dessa spotlights monteras ovanpå takets yta och är synliga.
 • Utseende: De ger ett mer framträdande och industriellt utseende, vilket kan vara önskvärt för vissa designstilar. De är enklare att installera jämfört med infällda spotlights och kan vara mer lämpliga för vissa typer av takstrukturer.

Elektriker för spotlight i tak

När man installerar spotlights är det viktigt att följa elsäkerhets- och EMC-kraven som finns i varje EU-lands lagstiftning. Det innebär att många typer av spotlights kräver att en professionell elektriker utför installationen.

När det gäller fast anslutning bör en kvalificerad elektriker alltid utföra installationen för att säkerställa korrekt och säker installation. Men när det kommer till stickproppsanslutning är det tillåtet att själv fästa transformatorn och spotlights, förutsatt att man följer de nödvändiga installationskraven.

För att säkerställa att installationen av dina spotlights görs på ett säkert sätt enligt lag, rekommenderar vi på Elexperter att du anlitar en professionell för att installera dem i taket. Priset för detta kan vara lägre än förväntat på grund av ROT-avdraget, vilket innebär att du kan dra av 30% av elektrikerns arbetskostnader.

Spotlights i taket – FAQ

Att installera spotlights i taket hemma har blivit en allt mer populära elinstallation i svenska hem. På Qlel gör vi i princip dagligen installationer där spotlights är en del. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kopplade till att installera spotlights i taket.

Vad kostar det att installera spotlights?

Priset för installationen beror på antalet spotlights och om de ska monteras inuti eller utanpå taket. Kontakta oss för att få en direkt offert. Ett ungefärligt timpris är mellan 600–800 kronor i timmen. På Qlel erbjuder vi all elinstallation till fast pris. Kontakta oss gärna för en kostnadsfri offert.

Hur många spotlights krävs per kvm?

Det är vanligt att det finns en avstånd på cirka 1m-1,7m mellan varje spot i köket. Om takhöjden är över 2,5m kan det vara bra att använda starkare spotlights för att få tillräckligt med ljus. En annan riktlinje är att ha 1 spot per 1,5 kvadratmeter. Det är alltid bättre att ha en spotlight-lampa för mycket än en för lite.

Hur drar man el till spottar i tak?

Spotlights är utrustade med små hål där kablar kan dras in. För att uppfylla elsäkerhetskraven bör vissa typer av spotlights anslutas av en professionell elektriker. Kontakta oss på Qlel för att få hjälp med installation av spotlights i taket.

Mina spottar i taket fungerar inte?

Om spottar inte fungerar kan det finnas flera olika orsaker. Beroende på hur dina spotlights är utformade kan orsaken variera, det kan vara transformatorn, dimmern eller själva ljuskällan i spotlighten. Om dina spotlights har utbytbara ljuskällor kan du även prova att byta ut ljuskälla själv. Om detta inte löser problemet är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Hur monteras spottar i tak?

Det beror på taktypen och spotlighttypen hur spottarna monteras i taket. Om spottarna ska fällas in i taket, såkallade infällda spotlights, behöver du använda en borr för att göra en öppning med rätt diameter. De flesta infällbara spottar har fjädrar som gör att de fäster i hålet när du fäller ut dem. Utanpåliggande spotlights i taket fäster man direkt i taket och drar elen entingen genom att fräsa in den eller tätt längs med taket.

Kan jag koppla in spottar i tak själv?

Du kan installera spotlights i tak själv om det handlar om en enkel stickproppsanslutning. Ofta krävs det dock att en behörig elektriker står för arbetet. Det blir oftast både säkrare och bättre slutresultat. Med ROT-avdrag blir det billigare än vad många tror att låta en elektriker installera spottar i tak.