Installera tvättmaskin – allt du behöver veta

Överväger du att installera tvättmaskin? Det kommer att göra vardagen lättare och spara dig mycket tid. Du kan tvätta när det passar och slipper anpassa dig efter tvättstugan. En egen tvättmaskin underlättar inte bara vardagen, den ökar också bostadens värde. Här är allt du behöver veta om att installera tvättmaskin.

När du väl har bestämt dig för att installera en tvättmaskin uppstår nästa fråga – var kan maskinen placeras, och kan den installeras var som helst i lägenheten? På den här sidan går vi igenom vilka utrymmen i lägenheten som är lämpliga för en tvättmaskin och vad du bör tänka på inför installationen. Om du bestämmer dig för att det är dags att installera en tvättmaskin hjälper vi dig gärna vidare.

Kan jag installera en tvättmaskin var som helst?

Det vanligaste och mest självklara valet är att installera tvättmaskinen i badrummet. Om det får plats där är det definitivt att föredra, vilket våra hantverkare med säkerhet skulle hålla med om! Om ditt badrum är förberett för installation är det mycket enkelt att koppla in den. Det måste finnas ett jordat eluttag, en lättåtkomlig golvbrunn, samt att vatten och avlopp är inkopplat. Installation av tvättmaskin i små badrum kan vara utmanande. Ett alternativ kan vara att installera en tvättmaskin under handfatet eller en inbyggd/kommod tvättmaskin, vilket är en bra lösning för att utnyttja ytan i ett litet badrum.

Anlita en rörmokare för installation av tvättmaskin

Även om det kan verka enkelt är det alltid rekommenderat att anlita en rörmokare för att säkerställa en professionell installation. En felaktig installation innebär att din hemförsäkring inte täcker eventuella vattenläckor eller liknande. Om ditt badrum inte är förberett för en tvättmaskin är det ännu viktigare att ta hjälp av en professionell. En felaktig installation kan leda till allvarliga konsekvenser, till exempel att hela maskinen blir strömförande om jordningen inte är korrekt ansluten.

Eftersom vatten och el är en farlig kombination är det inte tillåtet för privatpersoner att hantera elinstallationer i badrum. Kraven vid installation av tvättmaskin har ändrats. Numera krävs en vattenfelsbrytare, som är ett krav hos många försäkringsbolag idag. En vattenfelsbrytare känner av om det läcker vatten från rören och stänger automatiskt av vattentillförseln, vilket minskar risken för läckage.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Tvättmaskin i garderoben

Om du inte får plats med en tvättmaskin i badrummet finns det andra lämpliga platser att placera den. Vissa väljer att lösa det genom att installera en tvätt- och torkpelare i ett garderobsutrymme. Det är viktigt att veta att en sådan installation sällan är enkel att genomföra. Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att det ska vara tillåtet. Om du vill installera inbyggda tvättmaskiner i ett garderobsutrymme måste du också beakta flera aspekter. Utrymmet måste vara nära anslutet till ditt badrum för att vatten och avlopp ska vara tillgängliga.

Att bryta igenom tätskiktet i badrumsväggen kräver noggrant arbete för att undvika vattenskador efter eventuellt läckage. Det kan bli kostsamt att installera tvättmaskin och torktumlare i garderoben, och oftast krävs en mindre renovering för att genomföra installationen korrekt. Om möjlighet finns att göra detta brukar resultatet dock vara väl värt ansträngningen.

Installera tvättmaskin i köket

Som tur är finns det smidigare och billigare lösningar. En sådan lösning är att installera maskinen i köket. För dem som är oroade över att en tvättmaskin inte passar in i köksinredningen kommer här ett tips – göm maskinen bakom en kökslucka! På så sätt förenklar du vardagen utan att kompromissa med inredningen. Att installera tvättmaskinen i köket är ett bättre alternativ eftersom du där med säkerhet har tillgång till vatten och avlopp, eftersom det redan finns en golvbrunn eller vask där. Om du även planerar att installera en diskmaskin kan du ta hjälp av en rörmokare för att hantera båda installationerna på en gång.

För att installera en tvättmaskin i köket krävs en golvbrunn och ett vattenlarm. Om detta inte finns är en vattenfelsbrytare ett bra alternativ. Ett ytterligare krav är att golvet där tvättmaskinen står är vattentåligt. Om du har parkettgolv i köket kan det vara nödvändigt att lägga en våtrumsmatta på ytan där maskinen ska stå. Det finns många smarta lösningar för att installera en tvättmaskin i en hyresrätt eller bostad, och det behöver inte vara krångligt. Fundera över var det passar bäst i ditt hem och hur du kan lösa det på det smidigaste sättet. Låt oss på Qlel hjälpa dig med allt från rådgivning till utfört arbete. Be om en gratis offert idag!

Installera tvättmaskin i hyresrätt

Bor du i en hyresrätt så är det oftast tillåtet att installera en tvättmaskin, men det beror på hyresavtalet och hyresvärden. Innan du installerar en tvättmaskin bör du alltid kontakta din hyresvärd för att få tillstånd och för att säkerställa att det inte bryter mot hyresavtalet eller eventuella regler för fastigheten.

När du kontaktar din hyresvärd kan det vara bra att förklara vilken typ av tvättmaskin du planerar att installera, hur den kommer att anslutas till vatten och avlopp, samt om det finns några säkerhetsåtgärder du planerar att vidta för att förhindra eventuella skador på fastigheten.

Även om det vanligtvis är tillåtet att installera en tvättmaskin i en hyreslägenhet, kan det finnas vissa krav eller restriktioner som du behöver följa. Det är viktigt att följa alla riktlinjer och regler som fastställts av din hyresvärd för att undvika eventuella problem i framtiden.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Installera tvättmaskin själv (med lite hjälp av ett proffs)

Att byta tvättmaskin själv kan vara en tillfredsställande uppgift, men det är viktigt att vara försiktig och överväga vissa steg för att säkerställa en korrekt installation. Här är en steg-för-steg guide för att byta tvättmaskin själv och sedan låta en elektriker slutföra och kontrollera installationen:

Steg 1: Förberedelse
 1. Stäng av strömmen: Se till att tvättmaskinen är avstängd från strömkällan innan du börjar.
 2. Förbered nödvändiga verktyg: Se till att du har rätt verktyg till hands, inklusive skruvmejslar, vattenpass och justerbara nycklar.
Steg 2: Avmontering av den gamla tvättmaskinen
 1. Koppla bort strömmen: Dra ur stickkontakten för att säkerställa din säkerhet.
 2. Stäng av vatten och avlopp: Stäng av vattenförsörjningen och koppla bort avloppsslangen.
 3. Ta bort tvättmaskinen: Använd verktyg för att ta bort eventuella skruvar som håller tvättmaskinen på plats.
 4. Dra ut sladdarna: Koppla loss elsladden från vägguttaget och dra ut sladden genom att försiktigt dra i kontakten.
Steg 3: Förbered för den nya tvättmaskinen
 1. Förbered platsen: Se till att platsen där den nya tvättmaskinen ska placeras är redo och har nödvändiga anslutningar för vatten, avlopp och el.
 2. Mät och justera: Mät och använd vattenpasset för att justera platsen för den nya tvättmaskinen.
Steg 4: Installera den nya tvättmaskinen (gör-det-själv-delen)
 1. Anslut vatten och avlopp: Koppla ihop vatteninloppsslangen med vattenkranen och anslut avloppsslangen till avloppet.
 2. Anslut elsladden: Anslut elsladden till vägguttaget.
 3. Justera nivån: Justera tvättmaskinens ben så att den står plant och stabilt.
Steg 5: Professionell kontroll av elektriker och rörmokare
 1. Kontakta en elektriker: För att garantera en korrekt och säker elanslutning är det viktigt att kontakta en behörig elektriker. Elektrikern kommer att säkerställa att tvättmaskinen är korrekt ansluten till strömkällan och följer alla elektriska säkerhetsnormer.
 2. Kontrollera jordningen: Elektrikern kommer att noggrant kontrollera att tvättmaskinen är ordentligt jordad. En stabil jordning är avgörande för att minimera risken för elektriska risker och störningar.
 3. Inspektera elsystemet: Elektrikern kommer att genomföra en grundlig inspektion av elsystemet som är kopplat till tvättmaskinen. Detta inkluderar att säkerställa att eluttaget är korrekt installerat och att all utrustning följer säkerhetsstandarder.
 4. Kontroll av rörmokare: För att komplettera säkerhetskontrollen är det också klokt att kontakta en erfaren rörmokare. Rörmokaren kommer att granska vattenanslutningarna och avloppssystemet för att försäkra sig om att inga läckor eller problem uppstår.
 5. Utför nödvändiga korrigeringar: Om några avvikelser eller potentiella risker upptäcks under kontrollerna kommer både elektrikern och rörmokaren att utföra nödvändiga korrigeringar. Detta kan inkludera justeringar av elanslutningar, reparation av eventuella läckor eller andra åtgärder för att säkerställa en fullständig och säker installation.

Genom att involvera både en elektriker och en rörmokare i den slutliga kontrollprocessen säkerställer du inte bara korrekt elektrisk installation utan även att vattenanslutningar och avloppssystem uppfyller höga standarder för säkerhet och funktionalitet. Denna kombinerade expertis minimerar risken för problem i framtiden och ger dig trygghet för din nya tvättmaskinsinstallation