Minska din elförbrukning – smarta tips som sparar el

Här kan du lära dig mer om hur du kan minska din elförbrukning genom att göra medvetna val. Varje förändring du gör har en betydelse, både för din egen elkostnad, för elpriset som alla betalar och för att minska risken att det inte finns tillräckligt med el för alla. Dessutom listar vi hemmets vanligaste elbovar, så att du kan undvika dem.

Använd mindre el hemma

Det finns väldigt många tips som enligt vänner och bekanta ska minska elförbrukningen hemma. Som att exempelvis “släcka lampan när du inte är i rummet” och inte låta varmvattnet stå och rinna. Och det är inget fel på dem! Men här listar vi tips som verkligen minskar din elförbrukning hemma – bara du tänker till och är lite smart. Lycka till att sänka elförbrukningen. Det blir inte bara du och din plånbok glad över, utan hela samhället!

Minska din elförbrukning – 10 tips
 1. Använd diskmaskin: En diskmaskin förbrukar fyra gånger mindre vatten än handdisk
 2. Tvätta smart & miljövänligt: Fyll tvättmaskinen till max och tvätta i en lägre temperatur.
 3. Undvik att använda torktumlare: Torktumlare använder 2–3 gånger mer el än tvättmaskin.
 4. Vitvaror med rätt energiklass: Köpa vitvaror och elektronik som är klassade som energiklass A.
 5. Spara på vattnet (speciellt varmt): Om du värmer upp vattnet med el sänker detta din elförbrukning.
 6. Koppla ur elektronik (i standby): Majoriteten av dagens elektronik förbrukar energi i standby-läge.
 7. Byt ut alla lampor till LED: LED-lampor och lågenergilampor använder 80% mindre el än glödlampor.
 8. Ha rätt temperatur hemma: Att hålla våra hem varma är en betydande del av elförbrukningen.
 9. Ha täta fönster och dörrar: Det är vanligt att kyla sipprar in genom fönster och dörrar.
 10. Sänk elkostnaden med solceller: Genom att installera solceller kan du producera din egen el.

Använd diskmaskinen korrekt

Många hushåll slösar onödig energi genom att handdiska under rinnande vatten. Genom att investera i en diskmaskin kan man minska elförbrukningen avsevärt eftersom en diskmaskin förbrukar fyra gånger mindre vatten än handdisk. För att få ut maximal nytta bör man se till att fylla diskmaskinen ordentligt vid varje diskomgång. Även om kostnaden för en diskmaskin är högre än att handdiska kommer det på lång sikt vara en mer energieffektiv och kostnadseffektiv lösning.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Tvätta smart & miljövänligt

För att minska elförbrukningen när du tvättar, kan du ta efter diskmaskinens tankesätt. Det är viktigt att fylla tvättmaskinen till max, precis som med diskmaskinen. En halvtom tvättmaskin förbrukar nämligen lika mycket energi som en full tvättmaskin. Vi rekommenderar också att tvätta i lägre temperaturer när det är möjligt. Genom att byta från 60 grader till 40 grader kan du minska energiförbrukningen med nästan hälften. Ett bra tips är att välja en tvättmaskin med minst 1 400 varvs centrifugering, så att du kan bli av med så mycket vatten som möjligt innan du behöver torka kläderna. För att ytterligare minska energiförbrukningen kan du lufttorka tvätten, gärna utomhus, istället för att använda torktumlare och torkskåp som drar mycket el.

Bonus-tips: Undvik torktumlare

Torktumlare är kända för att förbruka mycket energi, faktiskt två till tre gånger mer än vad tvättmaskiner gör. Därför är det en bra idé att istället välja att hängtorka kläder, eftersom det både sparar energi och minskar slitage på kläderna.

Vitvaror med rätt energiklass

När införskaffade ni er kylskåp? Och vilka överväganden gjorde ni när ni valde er spis? Äldre vitvaror i hemmet kan ofta vara riktiga energislukare – men det behöver inte vara så! Ta reda på vilken energiklass era vitvaror har och håll särskilt koll på energiklassningen när ni köper nya vitvaror. Det bästa är att köpa vitvaror och annan elektronik som är klassade som A. Förutom energiklassningen så förbrukar olika varianter av produkter faktiskt olika mycket el. Till exempel spisar – visste ni att en induktionshäll drar 40 % mindre el än en spis med gjutjärnsplattor?

Spara på vattnet (speciellt varmt)

När man värmer vatten förbrukar man mycket energi, men det finns sätt att minska energiförbrukningen. Genom att halvera tiden man spenderar på att spola varmvatten kan man också halvera energiförbrukningen. Det är också viktigt att se till att ens dusch- och kranmunstycken är vattenbesparande. De mest effektiva kranmunstyckena ger cirka 1-2 liter vatten per minut, medan de mest effektiva duschmunstyckena ger cirka 5-7 liter vatten per minut. Genom att vidta dessa åtgärder kan man minska sin elförbrukning om man använder el för att värma sitt vatten. Om man har en annan typ av uppvärmning påverkar dock inte dessa åtgärder elförbrukningen.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Koppla ur elektronik i standby

Precis som vitvaror och kökselektronik finns det andra enheter som förbrukar onödigt mycket energi i standby-läge. Till och med laddare som är inkopplade men inte laddar något drar ström. Ett effektivt råd är att ansluta alla enheter till ett gemensamt grenuttag. Med bara ett knapptryck kan du stänga av allt och vara säker på att ingenting förbrukar ström.

Byt ut alla lampor till LED

Visste du att LED-lampor och lågenergilampor använder 80% mindre el än glödlampor? Dessutom har de en livslängd som är 10 gånger längre! Genom att använda dessa lampor minskar du din elförbrukning och behöver inte byta ut dem lika ofta. Det är verkligen en win-win-situation!

Ha rätt temperatur hemma

Att hålla våra svenska hem varma året om är en betydande del av elförbrukningen. Det är viktigt att tänka på vilken temperatur vi faktiskt behöver i varje rum, inklusive kylskåpet. Forskning visar till och med att vi mår bättre av att inte ha det för varmt hemma. Det är också en bra idé att sänka temperaturen i de rum där vi inte spenderar så mycket tid, som till exempel hallen. Genom att sänka inomhustemperaturen med bara 1 grad kan vi minska vår energiförbrukning med cirka 5 %. Det är en betydande minskning med tanke på den lilla justeringen.

Temperatur hemma – en guide
 • Sovrum: mellan +16 grader och +18 grader
 • Vardagsrum: +20 grader
 • Förråd: mellan +10 grader och +15 grader
 • Kyl: +5 grader
 • Frys: -18 grader

Ha täta fönster och dörrar

När du väl har ställt in den optimala temperaturen i alla hörn av ditt hus, är det viktigt att se till att den förblir så. Det är vanligt att kyla sipprar in genom fönster och dörrar. Därför är det viktigt att se till att både fönster och dörrar är tätade för att hålla värmen inne. Glöm inte att även dörrarna till kylskåp och frys behöver vara täta för att bevara kylan.

Sänk elkostnaden med solenergi

Efter att man har implementerat alla tips finns det faktiskt mer du kan göra! En möjlighet är att minska elförbrukningen ännu mer genom att ta kontroll över elproduktionen och generera egen el. Genom att installera solceller kan du producera din egen förnybara energi och bli mindre beroende av elbolagens priser och eventuella prishöjningar. På så sätt kan du enkelt se när elförbrukningen ökar, justera ditt beteende och ytterligare minska elförbrukningen!

Minska elförbrukning i villa

En stor villa förbrukar i genomsnitt mellan 20000 och 25000 kWh energi per år. Om uppvärmningen sker med elvärme, kan detta resultera i en månatlig elräkning på cirka 3000-3500 kronor. Det kan verka som mycket pengar, men det motsvarar faktiskt bara ungefär en hundralapp per dag. Genom att känna till vad drar mest el i hemmet och använda dig av de tips vi gett här ovanför kan du sänka din elförbrukning och så även dina elkostnader betydligt. Vill du ha hjälp att få ett mer energieffektivt hem är du välkommen att kontakta oss på Qlel för kostnadsfri rådgivning.