Laddstolpe hemma till elbil.

Köpa ny laddbox – tips för att välja rätt elbilsladdare

Under de senaste åren har försäljningen av laddhybrider och elbilar ökat med nästan 60 procent årligen och fler och fler är intresserade av att köra miljövänligt. Vid köp av laddhybrider och elbilar uppstår också frågan om hur man optimalt laddar dem. En laddbox är konstruerad för att underlätta hemmaladdning på ett snabbt och säkert sätt. Här delar vi med oss av viktiga överväganden när du funderar på att skaffa en laddbox.

Vilken laddbox ska du välja? Våra 7 bästa tips

1. Undersök effekt och laddström

Laddboxens hastighet i att ladda din elbil eller laddhybrid beror på dess effekt och strömstyrka. Högre kW och Ampere möjliggör snabbare laddning. Laddboxar med kapacitet upp till 22 kW och 32 A finns tillgängliga idag. Genom att investera i en laddbox med hög effekt och strömstyrka säkrar du din laddkapacitet för framtiden. Det är även viktigt att överväga din nuvarande belastning på huvudsäkringen för att välja rätt laddbox.

2. Ska man välj 1-fas, 3-fas eller båda?

För snabb och effektiv laddning av elbilar rekommenderas 3-fas. Många laddboxar är nu kompatibla med både 1-fas och 3-fas och kan anpassa sig efter ditt hem. Att välja en laddbox som stöder båda ger flexibilitet om dina behov eller förutsättningar förändras över tiden.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

3. Laddbox med fast eller lös laddkabel

Valet mellan fast eller lös laddkabel påverkar bekvämligheten och flexibiliteten. Fast kabel är praktiskt och minskar risken för stöld, medan en löstagbar kabel ger möjlighet att ta med den under resor och undvika att byta hela laddboxen om du byter bil. Det är också en estetisk preferens.

4. Välj laddbox med jordfelsbrytare typ B (viktigt!)

De flesta laddboxar har idag en inbyggd jordfelsbrytare typ B, men det är viktigt att dubbelkolla. Installation av en sådan är nödvändig för att kvalificera sig för skatteavdrag för grön teknik.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

5. Smart laddbox för optimerad laddning

En smart laddbox ansluten till WiFi eller 4G möjliggör fjärrstyrning, statistik och optimering av laddningen via en app. Det ger flexibilitet att planera laddningstider och utnyttja lägre elpriser.

6. Gör skatteavdrag för grön teknik

Sedan 1 januari 2021 kan privatpersoner dra av upp till 50% av kostnaden för arbete och material vid installation av en laddbox. Kraven inkluderar en elmätare och en installerad jordfelsbrytare typ B. Glöm inte att ta del av skatteavdraget.

7. Placera din laddbox på rätt plats

Efter att du beställt din laddbox är det viktigt att noga överväga dess placering. En legitimerad elektriker måste utföra installationen, och det är avgörande att placeringen är nära elcentralen. För smarta laddboxar måste du också välja mellan WiFi eller integrerat 4G beroende på din preferens för uppkoppling.