Räckviddsångest när man kör elbil från Tesla?

Laddkabel till elbil – en guide vid köp av laddkabel

Att välja rätt laddkabel till elbil behöver inte vara så komplicerat som det kan framstå som. Men det finns några centrala frågor som du behöver reda ut för att välja ut rätt laddkabel till ditt elfordon. Här förklarar vi allt du behöver veta om laddkablar  för att ladda elbilar med – från vilken typ som passar till längd och mode. Trevlig läsning!

Välja rätt laddkabel för din elbil

För att välja en optimal laddkabel till sin elbil finns det tre centrala aspekter man bör ta i beaktning. Sedan finns det även ett antal frågor som handlar om bekvämlighet och hållbarhet på laddningen. Dessa går vi igenom lite längre ner. Men för att ge dig själv en optimal laddning vid alla typer av laddstationer finns det tre centrala saker att tänka på. För det första behöver du en Mode 3-kabel, för det andra är det viktigt att veta vilken typ av anslutning din bil har (Typ 1 eller Typ 2) och slutligen är det viktigt att känna till kapaciteten hos bilens inbyggda laddare. Allt detta går vi igenom här nedanför.

Laddkabel till elfordin – 3 saker att tänka på
 1. Du behöver köpa en mode 3-kabel.
 2. Om din elbil har anslutning typ 1 eller typ 2.
 3. Kapaciteten hos bilens inbyggda laddare.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Hemmaladdare för elbil

Det första du bör tänka på är att installera en hemmaladdare om du ännu inte har gjort det. En laddbox, laddstolpe eller elbilsladdare. Elbilsladdare finns tillgängliga med antingen fasta kablar eller uttag. Oavsett vilken typ av hemmaladdare du väljer kommer du att behöva en kabel för att kunna ladda din bil när du inte är hemma. Här förklarar vi skillnaden mellan en laddkabel mode 2 (portabel laddare för stick-kontakt) och mode 3 (laddkabel för elfordon).

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Mode 2 – laddkabel för eluttag

En bärbar laddare för mode 2 är ett praktiskt verktyg som kan vara till stor hjälp för elbilsägare som behöver ladda sin bil på platser där det inte finns dedikerade laddningsstationer för elbilar. Genom att använda en mode 2 laddare så kan man minimera behovet av att använda snabbladdare och istället ladda bilen på ett smidigt sätt i vanliga eluttag.

 • De flesta elbilar levereras med Mode 2-kablar som har en vanlig 230V Schuko-kontakt i ena änden och antingen en typ 1- eller typ 2-kontakt i den andra änden, samt en ICCB (In Cable Control Box) på kabeln.
 • Vid val av bärbar laddningslösning Mode 2 är det viktigt att se till att den är anpassad för användning i Sverige och att kontrollera kompatibiliteten om du reser till ett annat land.

Mode 3: laddkabel för laddboxar

För att ladda din elbil eller plug-in hybrid behöver du en Mode 3-laddningskabel som kan användas både hemma och på offentliga laddningsstationer. Denna kabel är standard för laddning av fordonen och kan användas var som helst där det finns tillgång till en EV-laddare.

 • Mode 3 är den nuvarande standarden för laddlösningar för elfordon och inkluderar både hemmaladdare och vanliga laddanläggningar. Hemmaladdare och vanliga laddanläggningar använder vanlig växelström (AC), medan snabbladdare använder likström (DC).

Välj rätt laddkabel – så gör du

När det kommer till kablar för elfordon, finns det två typer av sidokontakter som används, antingen Type 1 eller Type 2. Type 2 är den nuvarande standarden för alla fordon och är vanligt förekommande på nyare bilar. Äldre modeller av vissa asiatiska bilmärken, som Nissan Leaf 2016, kan ha en Typ 1-anslutning. Om du är osäker på vilken anslutning din bil har, se till att kontrollera det.

Ampere, kW och fas på laddkabel

Nya elfordonsägare kan tycka att det är svårt att hitta rätt ampere och kilowatt samt att veta om de behöver en 1-fas- eller 3-faskabel. Men det finns en enkel metod för att välja rätt alternativ. Genom att känna till kapaciteten hos bilens inbyggda laddare kan man välja en kabel med en kW-klass som är lika med eller högre än kapaciteten hos laddaren. Det är också viktigt att notera att 3-fas kan använda 1-fas.

Om du endast planerar att använda kabeln hemma, kan du också ta hänsyn till kW-uteffekten i din hemmaladdare. Om kapaciteten på hemmaladdaren är lägre än bilens, kan du använda tabellen ovan för att hitta en kabel med rätt specifikationer som är billigare och lättare. Om bilen endast kan laddas med 3,6 kW, är det inte meningsfullt att ha en laddkabel med 32 ampere/22 kW till elfordonet, åtminstone inte förrän du köper en ny bil.

Rätt längd på laddkabel

Det finns olika längder på laddkablar för elfordon, vanligtvis mellan 5 och 10 meter. En längre kabel ger dig mer flexibilitet, men den kan vara tyngre, klumpigare och dyrare. Om du inte behöver den extra längden är det oftast tillräckligt med en kortare kabel.

Rätt lvalitet på laddkabel

Det finns olika typer av laddkablar för elfordon med varierande kvalitet och hållbarhet. Kablar av högre kvalitet är tillverkade av bättre material och har starkare skydd mot daglig användning. Laddkablar av hög kvalitet är även mer passande för extrema förhållanden. En sak som många kabelägare kommer att märka är att kabeln blir styv och otymplig när temperaturen sjunker. Kablar av högre kvalitet är designade för att vara flexibla även i sträng kyla, vilket gör dem enklare att använda och förvara.

Det är vanligt med problem med korrosion och dålig kontakt på grund av vatten som tränger in på terminalerna. För att undvika detta kan man välja en kabel med lås som skyddar kontakten från vatten och smuts. Kablar av hög kvalitet har oftast också en mer ergonomisk utformning och bättre grepp. Användarvänlighet är en viktig faktor för en produkt som du kanske använder varje dag.

Laddkabel som går att återvinna

Till och med de mest hållbara laddkablarna behöver bytas ut till slut. När det är dags för utbyte bör alla komponenter vara helt återvinningsbara. Tyvärr är de flesta kontakter på laddkablar för elfordon vatten- och stötskyddade genom en process som kallas ingjutning, eller “potting”. Detta innebär att kontakten fylls med plast-, gummi- eller hartslegeringar, vilket gör det svårt att separera och återvinna komponenterna senare. Lyckligtvis finns det kablar som tillverkas utan ingjutning och istället är byggda med material som kan återvinnas helt och hållet efter användning.

Tillbehör till din laddkabel

Det kan vara svårt att förvara och transportera en laddkabel för ett elfordon på ett snyggt och prydligt sätt om man inte har något fäste, rem eller väska. Genom att rulla ihop och hänga upp kabeln på väggen hemma kan man undvika att den är i vägen och skydda den från vatten, smuts och överkörning. I bilen kan en väska som fästs i bagageutrymmet hjälpa till att hålla kabeln på plats under körning. Det är också viktigt att tänka på att en laddkabel för elfordon är relativt dyr och kan vara ett frestande mål för tjuvar. Genom att använda en låsbar dockningsstation kan man skydda kabeln från att bli stulen samtidigt som den hålls bort från golvet.

Laddkabel till elbil – att tänka på

 • Om du inte har en hemmaladdare än, rekommenderas det att du köper en.
 • En Mode 3-laddkabel är nödvändig och en Mode 2-kabel kan vara bra att ha som backup.
 • Se till att kontrollera vilken typ av anslutning din bil har. De flesta nya modeller använder en Type 2-laddkabel, men vissa äldre asiatiska märken använder en Type 1.
 • Välj en kabel med rätt ampere- och kW-värden som matchar eller överstiger kapaciteten hos din bilens inbyggda laddare. Om du bara planerar att använda kabeln hemma, bör du också ta hänsyn till kapaciteten hos din hemmaladdare.
 • Välj en kabellängd som ger tillräcklig flexibilitet utan att vara för tung eller stor.
 • Satsa på högkvalitativa kablar för ökad hållbarhet och bättre skydd mot belastning, olyckor, vatten och smuts.
 • Välj återvinningsbara produkter för att vara miljövänlig.
 • Planera förvaring och transport av kabeln genom att använda tillbehör som hjälper till att organisera och skydda mot olyckor och stöld.

Vanliga frågor om laddkabel

Här nedanför besvarar vi några av de vanligaste frågorna som ofta ställs i samband med att man köper laddkabel.

Vad ska man tänka på när man köper laddkabel till sin elbil?

När du köper en elkabel för att ladda din elbil bör du vara medveten om följande faktorer.

 • Amperekapacitet: Se till att elkabeln har tillräcklig amperekapacitet för att stödja din elbils laddningsbehov.
 • Kvalitet och hållbarhet: Välj en högkvalitativ kabel som är hållbar och säker att använda under lång tid.
 • Certifieringar och säkerhetsstandarder: Kontrollera att elkabeln uppfyller relevanta säkerhetsstandarder och har nödvändiga certifieringar för säker användning.
Vilken längd på laddkabel rekommendera?

Längden på elkabeln beror på avståndet mellan din elbils laddningsport och närmaste eluttag. Det är oftast bra att ha en kabel som är tillräckligt lång för att nå utan att sträcka sig för mycket, men inte så lång att den blir otymplig att hantera. Vanligtvis är längder mellan 5 och 10 meter vanliga för hemmaladdning.

Vad är skillnaden mellan en vanlig elkabel och laddkabel för elbilar?

En vanlig elkabel kan vara avsedd för generell elanvändning, medan en laddningskabel för elbilar är speciellt utformad för att hantera högre strömmar som krävs för att ladda en elbil säkert och effektivt. Det är viktigt att använda rätt typ av kabel för att säkerställa korrekt laddning och undvika skador på bilen eller elnätet.

Finns det olika kapaciteter som påverkar laddningshastigheten?

Ja, elkablar finns i olika kapaciteter beroende på strömmen de kan hantera. Högre kapacitet innebär vanligtvis snabbare laddning, förutsatt att din elbil och laddningsstationen kan dra nytta av det. Det är viktigt att välja en kabel med tillräcklig kapacitet för att stödja din elbils laddningshastighet.

Vilka säkerhetsfunktioner bör jag leta efter när jag väljer laddkabel?

När du köper en elkabel för att ladda din elbil bör du leta efter följande säkerhetsfunktioner.

 • Överbelastningsskydd: Förhindrar överbelastning av elkabeln och skyddar mot skador.
 • Jordfelsskydd: Upptäcker och skyddar mot jordfel för att förhindra elektriska risker.
 • Högkvalitativa material och konstruktion: Välj en kabel tillverkad av högkvalitativa material och en robust konstruktion för att säkerställa säker och pålitlig användning.
Vad är de vanligaste felen med laddkablar för elbilar?

Några vanliga problem med elkablar för elbilar inkluderar överhettning, slitage och felaktig anslutning. För att undvika dessa problem är det viktigt att regelbundet inspektera elkabeln för skador, undvika överbelastning och korrekt ansluta kabeln till både elbilen och laddningskällan. Att följa tillverkarens rekommendationer för användning och underhåll är också avgörande för att undvika problem med elkabeln.