Installera köksfläkt – få hjälp av en hantverkare

Behöver du installera en köksfläkt och funderar på om du klarar av att göra det själv eller om du ska kontakta en hantverkare för att installera din köksfläkt? Det viktigaste att ta i beaktning då är om du har ett eluttag på plats. Här förklarar vi allt du behöver veta för att installera en köksfläkt.

Installera kolfilterfläkt i köket

För att kunna installera en modern köksfläkt med kolfilter i ditt kök är elektricitet en förutsättning. Därför bör du alltid börja med att kontakta en elektriker när du behöver installera en köksfläkt. Genom att installera ett eluttag på rätt plats kommer det aldrig synas utåt när din köksfläkt väl är monterad på plats. Så om du inte har ett eluttag på plats måste du ta hjälp av en hantverkare i form av en behörig elektriker för att kunna installera en köksfläkt. Välkommen att kontakta oss på Qlel så hjälper vi dig. Vill du passa på att installera induktionshäll när du ändå är igång hjälper vi dig givetvis även med det – till paketpris. 

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Installation av köksfläkt – en guide

Här förklarar vi hur man installerar en köksfläkt, steg för steg. Observera att vår guide innehåller steg där man behöver vara en behörig elektriker för att på ett tryggt sätt kunna genomföra momentet korrekt. Vi avråder starkt från att göra ett el-relaterat arbete utan rätt kompetens. Hör av dig till oss på Qlel istället så hjälper vi dig.

Steg 1: Förberedelse
  • Kontrollera att du har alla nödvändiga verktyg och material, inklusive skruvdragare, skruvar, kolfilter, kraftkabel, kraftuttag och eventuellt en stege.
  • Läs igenom installationsinstruktionerna som följde med din köksfläkt för att förstå processen.
Steg 2: Bestäm höjd över spis
  • Välj en lämplig plats för din köksfläkt med kolfilter. Detta bör vara över köksugnen och spisen för effektiv ventilation. Vi rekommenderar en höjd på 65 cm för att få en bra överblick vid matlagning och god effekt.
Steg 3: Förbered vägg eller tak
  • Om du monterar fläkten på väggen eller taket se till att ytan är plan och stabil för att säkert stödja fläkten.
Steg 4: Montera fästelementen
  • Fäst fästelementen för fläkten enligt tillverkarens instruktioner. Använd rejäla skruvar och pluggar.
Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Steg 5: Installera köksfläkten
  • Montera fläkten på fästelementen enligt tillverkarens instruktioner. Se till att fläkten är jämnt placerad och ordentligt säkrad.
Steg 6: Anslut fläkten till strömkällan
  • Anslut kraftkabeln till fläktens anslutningspunkt enligt tillverkarens instruktioner. Var noga med att följa de elektriska säkerhetsföreskrifterna och se till att strömmen är avstängd innan du utför några elektriska arbeten.
Steg 7: montera i kolfilter
  • Placera kolfiltret på plats i fläkten enligt tillverkarens rekommendationer. Detta filter är utformat för att absorbera och minska lukt från matlagning.
Steg 8: Testa köksfläkten
  • Slå på strömmen och testa fläkten för att säkerställa att den fungerar korrekt. Kontrollera också att kolfiltret är monterat korrekt och är effektiv.

Installera köksfläkt själv

Om du redan har ett eluttag installerat i närheten av platsen där du tänker montera din köksfläkt kan du göra det själv. Då handlar det mer om att montera dina fästelement korrekt och sedan koppla in. Det kräver ingen specifik behörighet. Men behöver du installera ett eluttag för att få ström till din fläkt rekommenderar vi starkt att du kontaktar en behörig elektriker, så att allt sker fackmannamässigt och säkert. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!